Начало НОВИНИ Какво представлява газопроводът „Северен поток 2“ и защо е ключов в конфликта...

Какво представлява газопроводът „Северен поток 2“ и защо е ключов в конфликта между Русия и Украйна?

0

Докато напрежението между Русия и Украйна разтърсва световната политика, западните власти и техните съюзници насочиха погледа си към ключов инструмент в този конфликт. Това е Nordstream 2, газопровод, завършен през септември 2021 г., който свързва Русия и Европа и само чака одобрение за започване на експлоатация.

Това е 1230-километров газопровод, който пресича Балтийско море от Русия до Германия и оттам може да доставя газ за целия Европейски съюз.

Проектът, ръководен от руския държавен енергиен гигант Газпром PJSC, има за цел да удвои капацитета на предишния Nordstream с 55 000 милиона кубически метра годишно и става актуален в контекста, в който европейският регион изоставя ядрената и въглищната енергия.

Но има една подробност: минавайки през Балтийско море, газопроводът не пресича Украйна.

За Киев газопроводите, които пресичат Украйна, са гаранция за националната му сигурност, тъй като всяка заплаха от война може да компрометира доставките на газ за останалата част от континента.

Освен това съществуването на проекта представлява и икономически удар за Украйна, страна, която начислява изгодни транзитни такси за газ, преминаващ през нейна територия.

В този смисъл газопроводът се разглежда като важно геополитическо оръжие в този конфликт и поради тази причина Съединените щати също го наблюдават.

Защо Северен поток 2 е насочен към САЩ?
Газопроводът е ябълка на раздора за Москва и Вашингтон и техните съюзници.

Докато Русия изтъква, че Северен поток 2 е комерсиален проект, Съединените щати искат проектът да не просперира с мотива, че ще увеличи икономическото и политическото влияние на Русия върху Европейския съюз.

В същото време блокирането на този проект също така гарантира, че те ще продължат да продават повече втечнен природен газ на европейските нации.

Съединените щати се договориха с Германия, че ако Русия се опита да използва енергията като геополитическо оръжие или извърши агресия срещу Украйна, ще бъдат предприети финансови санкции на национално и европейско ниво, които ограничават руския енергиен износ.

Междувременно Германия, която трябва да одобри транзита на руски газ, се доверява на този въпрос, защото представлява зелен и сравнително евтин преход.

Въпреки това Европейският съюз счита, че Nordstream 2 не трябва да се експлоатира в правен вакуум или под юрисдикцията на трета държава.

Предишна статияБлинкен обявява, че ще се срещне с Лавров в четвъртък „стига Русия да не нахлуе в Украйна“
Следваща статияСАЩ и Полша започват военни учения близо до полската граница с Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук