Начало БЪЛГАРИЯ Министерствата отписаха еврофондовете за 2022 г.

Министерствата отписаха еврофондовете за 2022 г.

0

Министерствата, които управляват еврофондове, масово обявяват нулева година по старите оперативни програми. Заради изчерпан ресурс по част от програмите няма да се откриват никакви процедури, при други парите са малко и ще отидат в ограничен брой бенефициенти. Програми за новия програмен период 2021-2027 още няма, голямо забавяне се получи и при Националния план за възстановяване и устойчивост.

Това показва прегледът на индикативните годишни програми на отделните управляващи органи за 2022 г. Годината ще бъде проблемна и заради високата инфлация, която засяга изпълнението на действащи и неприключили договори за строителство.

Още през октомври екоминистерството обяви, че няма да публикува годишна програма за 2022-а, защото не планира нови процедури. В края на януари изпълнителната агенция, която управлява оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, също обяви нулева 2022 г. за нови процедури заради изчерпан финансов ресурс. ОП „Иновации и конкурентоспособност“ също няма да обявява нови процедури по стария програмен период заради липсата на средства.

Все пак има ведомства, които ще набират проекти и през тази година. По програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ще тече само един проект с директно предоставяне на средства на конкретен бенефициент – 166 млн. лв. за подобряване на жп инфраструктурата за НКЖИ. Един единствен проект ще има по програма „Добро управление“ – 850 000 лв. за НСИ за реализиране на единна входна точка за подаване на годишните отчети за дейностите и комплексно използване на данните на НСИ, НАП и Агенцията по вписванията. Малко повече проекти ще бъдат реализирани през 2022 г. по Програмата за развитие на селските райони, но и там ресурсът е силно ограничен.

По много от оперативните програми финансите са изчерпани заради пренасочване на суми към мерки, свързани с пандемията. Това означава, че няма да има и риск от загуба на средства по такива програми, но годината се очертава да бъде доста бедна като европейско финансиране.

Одобряването и на Националния план за възстановяване и устойчивост, и на новите оперативни програми се забави и реално изпълнение може да се чака втората половина на годината. От МФ вече обявиха, че по Плана тази година можем да чакаме максимум авансовото плащане от 1,6 млрд. лв.

Не е ясно дали България ще успее да се справи с изискването да договори 70% от ресурса от близо 13 млрд. лв. до края на 2022 г. и 100% – до края на 2023-а. Бизнесът настоя проектите с готовност за изпълнение да започват, без да се чака окончателно одобрение, което е позволено от европейските регламенти. С проектобюджет 2022 правителството обещава да има големи национални инвестиции, въпреки липсата на достатъчно приходи по линия на ЕС, но и тук времето за изпълнение започва да е проблем. Засега няма яснота дали и как ще бъде решаван въпросът с поскъпналите строителни материали и поставените под въпрос вече течащи строителни проекти по линия на европрограмите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук