Начало БЪЛГАРИЯ Върховния административен съд задължи съдебния съвет да се произнесе за уволнението на...

Върховния административен съд задължи съдебния съвет да се произнесе за уволнението на Гешев

0

Висшият съдебен съвет трябва да се произнесе по същество по искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, внесено още лятото на 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов. Това следва от решение на Върховния административен съд, пред който Стоилов обжалва отказа на съдебния съвет да разгледа искането му за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. Тъй като правителството поиска Конституционният съд да тълкува може ли министърът да иска уволнението на главния прокурор, делото във ВАС беше спряно през октомври в очакване на произнасянето на КС. То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в „Държавен вестник“. Конституционните съдии единодушно решиха, че няма пречка министърът да предлага освобождаване на главния прокурор.

След това произнасяне на КС, ВАС възобнови делото, заведено от Стоилов, и го реши по същество, съобщиха от съда. Тримата върховни съдии – Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян, връщат казуса в полето на Висшия съдебен съвет, постановявайки, че кадровиците дължат произнасяне по същество. Решението на тричленният състав може да бъде обжалвано пред петчленен от Висшия съдебен съвет. Като се има предвид какво постанови КС обаче, подобна жалба на ВСС изглежда обречена и би била единствено с цел протакане и печелене на време за Гешев.

Не е ясно каква ще е тактиката на министъра на правосъдието Надежда Йорданова след това произнасяне на ВАС. Очакваше се министърката да внесе тези дни ново искане за освобождаването на Гешев. Засега тя отказва да разкрие какви нарушения на главния прокурор ще посочи в него. Любопитно е дали сега Йорданова ще се присъедини към искането на Стоилов и ще го допълни, дали ще чака съветът да се произнесе по него и евентуално да го отхвърли, преди да внесе ново.

Приемникът на Стоилов в МП – Иван Демерджиев пък разкри, че в министерството има сигнал, че Гешев е горил материали по делото „КТБ“, свързани с Делян Пеевски.

Предишна статияРуският президент Путин нареди армията да влиза в Донбас
Следваща статияУкрайна описва признаването от Русия на Донецк и Луганск като „нарушение на суверенитета“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук