Начало НОВИНИ ЕС и Великобритания предлагат санкции срещу Русия след признаването на независимостта на...

ЕС и Великобритания предлагат санкции срещу Русия след признаването на независимостта на Донецк и Луганск

0

Европейският съюз (ЕС) увери този вторник, че санкциите срещу Русия за признаване на независимостта на Донецк и Луганск ще засегнат банките, които финансират руските военни операции в тези сепаратистки територии и търгуват с двадесет и седемте от тези области на изток от Украйна.

В съвместно изявление председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел посочиха, че санкциите, които ЕС подготвя, ще бъдат насочени срещу„банки, които финансират военни и други операции“ в Донецк и Луганск.

Посланиците на държавите-членки на Европейския съюз преди европейските институции се срещнаха този вторник в Брюксел, за да приключат процеса на подготовка на селективни санкции, обявени след признаването от Русия на две сепаратистки провинции Донбас , в Източна Украйна.

Двадесет и седемте искат да „завършат процеса на подготовка на целенасочени санкции, които бяха обявени“, заяви френският президент на съвета в Twitter.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън обяви този вторник в парламента, чеОбединеното кралство ще наложи санкции срещу пет руски банки и трима физически лица, след като руският президент Владимир Путин призна проруските отцепнически територии в Източна Украйна.

В изявление в Камарата на общините консервативният министър-председател посочи, че всички активи, които тези организации могат да имат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и че на лицата ще бъде забранено да влизат в страната.

Джонсън посочи, че засегнатите субекти са IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank, а лица с големи капитали, обект на санкции, са идентифицирани като Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг, считани за близки до руския режим.

Премиерът подчерта, че руският президент търси „подновено нахлуване“ в Украйна след решението му да признае сепаратистки територии в Източна Украйна и че търси предлог за извършване на пълна инвазия в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук