Начало НОВИНИ Украйна описва признаването от Русия на Донецк и Луганск като „нарушение на...

Украйна описва признаването от Русия на Донецк и Луганск като „нарушение на суверенитета“

0

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в понеделник определи последните действия на Русия като „нарушение на суверенитета и териториалната цялост“ на украинската държава и приписа цялата отговорност на руското политическо ръководство.

„Признаването на независимостта на окупираните райони на Донецка и Луганска област може да означава едностранно оттегляне на Русия от Минските споразумения и пренебрегване на решенията в рамките на „нормандския формат““, каза Зеленски в кратко съобщение до нацията.

Само преди няколко часа руският президент Владимир Путин нареди на руските въоръжени сили да влязат в областите Донецк и Луганск , самопровъзгласили се през 2014 г. с подкрепата на Москва, чиято независимост той призна в понеделник въпреки предупрежденията за обратното. 

Подписаният този понеделник от Путин указ за признаване на двете територии предвижда разполагането на руски войници в рамките на „миротворческа мисия“.

По-конкретно, четвъртата точка от подписания от Путин указ предлага в отговор на исканията на лидерите на самопровъзгласилите се републики да се разпореди на „Министерството на отбраната на Руската федерация да гарантира присъствието на въоръжените сили на Руската федерация в територията“ на двете образувания.

Тези войски ще бъдат в Донецк и Луганск „на мироопазващи задължения“ до финализиране на договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, предвиден в трета точка от указа.

Предишна статияВърховния административен съд задължи съдебния съвет да се произнесе за уволнението на Гешев
Следваща статияОт падането на СССР: 30 години войни с участието на Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук