Начало НОВИНИ Русия започва евакуация на дипломатическия си персонал от Украйна на фона на...

Русия започва евакуация на дипломатическия си персонал от Украйна на фона на напрежението

0

Русия започна тази сряда, 23 февруари, евакуацията на персонал от всичките си дипломатически мисии в Украйна, съобщи официалната руска агенция ТАСС.

„Евакуацията на персонала вече е започнала“, каза източник от руското посолство в Киев.

Този понеделник руското министерство на външните работи обяви, че ще евакуира от съображения за сигурност служителите на своето посолство и генерални консулства в Украйна .

„Руското правителство реши, за да гарантира живота и безопасността им, да евакуира персонал от своите мисии в Украйна, което ще влезе в сила възможно най-скоро“, се казва в изявление на Foreign Affair.

Той твърди, че от 2014 г. насам централата на руските дипломатически мисии в Украйна е претърпяла „многобройни атаки“, без украинските власти да реагират на тези събития.

Съобщението за началото на евакуацията на руски дипломатически персонал от Украйна дойде малко след правителството на Киев да призове украинските гражданите незабавно да напуснат територията на Русия.

„Във връзка със засилването на руската агресия срещу Украйна (…), Министерството на външните работи препоръчва на украинските граждани да се въздържат от пътуване до Руската федерация, а тези, които са в тази страна, незабавно да напуснат нейната територия“, заяви украинската дипломация в изявление.

Киев смята, че при сегашните обстоятелства на военно напрежение с Русия, способността му да предоставя консулска помощ в тази страна на украинците може да бъде ограничена.

„Подчертаваме, че игнорирането на тези препоръки значително ще усложни адекватната защита на украинските граждани в Руската федерация“, настояваха чужденците в своите съвети за пътуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук