Начало НОВИНИ УЕФА вероятно ще премести финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в...

УЕФА вероятно ще премести финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Русия

0

УЕФА е почти сигурно да измести финала на Шампионската лига този сезон от Санкт Петербург на фона на кризата между Украйна и Русия.

Русия изпрати войски в два контролирани от бунтовниците региона в Източна Украйна и има опасения, че е планирана инвазия.

Няколко държави, включително Обединеното кралство, въведоха санкции срещу Русия в отговор на този ход.

От УЕФА казаха, че следят отблизо ситуацията и „всяко решение ще бъде взето своевременно, ако е необходимо“.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, изказвайки се в Камарата на общините във вторник, каза, че „няма шанс за провеждане на футболни турнири в Русия, която нахлува в суверенни страни“.

Министърът на културата Надин Дорисче допълни, че има „сериозни опасения относно спортните събития, които трябва да се проведат в Русия, като финала на Шампионската лига, и ще се обсъди със съответните ръководни органи“.

Тя добави: „Няма да позволим на руския президент Владимир Путин да използва събитията на световната сцена, за да легитимира незаконното си нахлуване в Украйна“.

Междувременно бившият министър на спорта на Обединеното кралство Трейси Крауч каза пред BBC Sport, че УЕФА трябва да премести финала „незабавно“.

Ръководният орган на европейския футбол оценява ситуацията, преди да вземе решение, но се очаква да търси ново място в кратък срок за трета поредна година. Последните два финала на Шампионска лига се играха в Португалия заради проблеми, свързани с Covid-19.

Напрежението в региона ескалира допълнително тази седмица, след като руският президент Владимир Путин нареди войски в два контролирани от бунтовници региона в Източна Украйна, след като ги призна за независими държави.

Страховете от инвазия нарастват през последните месеци, тъй като Русия е събрала около 150 000 войници по границите на Украйна, според оценки на САЩ.

Предишна статияБил Гейтс потвърждава, че рискът от COVID-19 е намалял, но прогнозира нова пандемия
Следваща статияДонецк и Луганск: какво означава Русия да признае независимостта на тези бунтовни региони

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук