Начало БЪЛГАРИЯ Радев: Няма пряка военна заплаха за България

Радев: Няма пряка военна заплаха за България

0

Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят ракети с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Към момента няма пряка военна заплаха към сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата на сигурност в Европа е тотално променена. Правителството прави анализ на цялата ни система на енергийни доставки.

Това заяви президентът Румен Радев след извънредна среща на държавните институции във връзка с военните действия на Русия в Украйна.

Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, съобщи Радев.

България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС, за да търсим отговори на това грубо предизвикателство, заяви президентът.

Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 е броят на хората в Украйна, които вече искат евакуация, съобщи Румен Радев и увери, че държавата ще направи всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Отворени сме и за всички украински граждани, които искат да потърсят убежище в България, заяви Румен Радев.

В срещата на „Дондуков“ 2 участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

Предишна статияИЗВЪНРЕДНО: Русия нападна Украйна
Следваща статияДепутатите обмислят извънредно заседание заради напрежението в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук