Начало НОВИНИ Зеленски: Не виждам никой който е готов да се бие редом с...

Зеленски: Не виждам никой който е готов да се бие редом с нас, оставени сме сами срещу Русия

0

Русия нанася ракетни удари по мирните градове на Украйна за втори пореден ден, заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски във видеообръщение, цитиран от Униан. 

По думите му под атака са и жилищни сгради, а не само военни обекти. 

„Целта на тази атака е натиск. Натиск върху вас, скъпи граждани. Натиск върху цялото ни общество. Подчертавам: не само върху властите, но и върху всички украинци. И днес дори повече от вчера. Нашите момчета и момичета, всички защитници на Украйна не позволиха на противника да реализира оперативния план на инвазията още в първия ден, каза още Зеленски. 

Президентът подчерта, че противникът е спрян в повечето посоки, водят се боеве. Зеленски отбеляза, че системите за противовъздушна отбрана защитават небето, но вражеските самолети подло действат над жилищни райони, по-специално в Киев. 

„Ние защитаваме нашата държава сами. Най-мощните сили на света гледат отдалеч. Вчерашните санкции убедиха ли Русия? Ние чуваме в нашето небе и в нашата земя, че това не е достатъчно“, каза Зеленски. Имаме нужда от ефективна международна помощ. Имаме нужда от антивоенна коалиция, написа той в туитър. 

Държавният глава призова всички украинци да се мобилизират и да си помагат взаимно, както и на армията.

Съдбата на украинците зависи само от нас. Никой друг освен нас няма да жертва живота си. Ние сме на собствена земя, истината е зад нас. Ракетите „Калибър“ са безпомощни срещу нашата свобода, заяви Зеленски.

Той подчерта: Русия все пак ще трябва да говори с нас за това как да сложим край на боевете и да спрем тази инвазия. „Колкото по-рано започне разговорът, толкова по-малко ще бъдат загубите за самата Русия“, каза Зеленски.

Президентът се обърна и към руснаците.

„Скъпи граждани на Руската федерация, както казах, тази вечер започнаха да бомбардират жилищни райони на града-герой Киев. Всичко напомня за 1941 г. Всички граждани, които излизат на протест: виждаме ви. Това означава, че започвате да вярвате в нас. Борете се за нас, борете се срещу войната“, призова Зеленски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук