Начало НОВИНИ НАТО обявява разполагане на войски в граничните райони на Украйна

НАТО обявява разполагане на войски в граничните райони на Украйна

0

Страните-членки на НАТО ще разположат повече войски в граничните райони на Украйна, заявиха световните лидери по време на виртуална среща на върха, председателствана от генералния секретар Йенс Столтенберг в петък, 25 февруари. 30-те лидери се съгласиха, че руската инвазия е „брутална и напълно неоправдана“ и че „мирът на европейския континент е нарушен“.

„Активирахме плановете за отбрана на НАТО, за да се подготвим да отговорим на различни непредвидени ситуации и да осигурим територия на Алианса, включително чрез привличане на нашите сили за реагиране.

Освен това той говори и за украинските сили на място, „които се бият смело и остават способни да нанесат загуби на нахлуващите руски сили“.

Това означава активиране на хиляди допълнителни войници и около 100 самолета в 30 различни позиции в състояние на максимална готовност, добави той.

„Ние разположихме за първи път силите за реагиране в името на колективната отбрана, за да предотвратим ексцесии срещу територии на Алианса“, уточни Столтенберг след срещата на върха. „Русия започна пълна инвазия в Украйна с ясната цел да стигне до Киев и да сложи край на правителството“, каза той.

Шефът на НАТО обаче също така изрази мнение, че „целите на Кремъл не се ограничават само до Украйна“. „Путин поиска изтеглянето на силите на Алианса от територията на тези страни, които се присъединиха след 1997 г.“, припомни той.

„Отговорът е да се засили защитата и възпирането на съюзниците. Алиансът активира плановете си за отбрана в четвъртък и разгръща елементите на своите сили за реагиране”, съобщи генералният секретар на НАТО.

Някои части могат да бъдат готови за мобилизация в рамките на два до три дни, според НАТО .

Предишна статияПутин към украинското правителство: Не очаквам споразумения с „банда наркомани и неонацисти“
Следваща статияРусия и Украйна: изправени ли сме пред Трета световна война?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук