Начало НОВИНИ Русия затвори небето си за самолети от България, Чехия и Полша

Русия затвори небето си за самолети от България, Чехия и Полша

0

Русия затвори небето си за авиокомпаниите на България, Полша и Чехия, съобщи Медуза. Това е ответната мярка, тъй като снощи така постъпиха трите страни.

България въведе забрана за излитане, кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната. Това съобщи Министерството на транспорта.  Забраната е в сила от 00.00 на 26 февруари. Въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация, не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на България, включително въздушното пространство над териториалните води, гласи решението. 

Мярката  се предприема във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна, посочват от министерството. Така България стана поредната европейска държава, която затваря небето си за руски самолети.

Първа бе Великобритания. А след България, Полша и Чехия същата процедура стартираха Румъния и трите балтийски републики.

Междувременно ЕС взе решение да включи в пакета санкции и продажбата на самолети и на авиооборудване на руски компании. 

„Забраняваме продажбата на самолети, резервни части и оборудване на руски авиокомпании. Това ще доведе до влошаване на състоянието на ключов сектор от руската икономика и на свързаността на страната. Три четвърти от сегашния търговски въздушен флот на Русия е построен в Европейския съюз, САЩ и Канада. Така че това сериозно зависи от нея“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук