Начало НОВИНИ Русия и Украйна: изправени ли сме пред Трета световна война?

Русия и Украйна: изправени ли сме пред Трета световна война?

0

Руските атаки срещу Украйна продължават. В ранните часове на този четвъртък, 24 февруари, руският президент Владимир Путин обяви разполагането на военни сили на украинска територия и оттогава в различни части на града са регистрирани множество експлозии. Тази военна акция предизвика много вълнения в съседните страни, които не се поколебаха да заемат позиции за и против. И така, изправени ли сме пред Трета световна война? Ето какво мислят експертите.

Трябва да се отбележи, че украинският президент Владимир Зеленски посочи в последния си доклад, че има най-малко 137 смъртни случая, докато местните власти съобщават за 100 000 души, разселени от конфликта.

Трета световна война: възможна ли е?
С течение на времето напрежението между Русия, Украйна и други страни расте. До момента, в който за първи път бяха активирани Силите за реагиране на НАТО, многонационален протокол, съставен от сухопътни, въздушни, морски и сили за специални операции на съюзниците, които могат бързо да бъдат разгърнати в подкрепа на алианса.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че американските войски са разположени в Източна Европа, за да подпомогнат страните от НАТО , изнервени от агресивните действия на Русия, въпреки че той подчерта, че те няма да се бият в Украйна, така че заплахата от Третата световна война губи сила.

Освен това, според вътрешни лица на Danske Bank, „Путин каза, че Русия не възнамерява да завладява Украйна и е насочена само към украински военни операции. Имаше обаче ракетни атаки срещу няколко града в Украйна, включително столицата Киев.

Трета световна война: какво мислят специалистите?
Въпреки че има опасност конфликтът между Русия и Украйна да се разшири, сегашната ситуация далеч не се превръща в глобална конфронтация, каза интернационалистът Рамиро Ескобар. „Трета световна война е нещо много по-сложно от атаката на сила срещу държава“, каза той в скорошно интервю за La República.

Освен това той подчерта, че за да се обмисли Трета световна война, сили като Съединените щати, Китай, Германия или Обединеното кралство трябва да имат намерение да участват в спора. „Това, което може да се случи, е Русия да атакува съседни страни, като Латвия, Естония и Литва“, каза Ескобар.

Това действие би било много опасно, тъй като атакувайки страните членки на НАТО , организацията може да отговори с военна сила. В този смисъл Рут Фереро-Турион, следовател на ICE, обясни в диалог с Televisión Española, че „всичко може да се случи и всички прогнози са взривени“. Според него атаката на Русия „е ирационална“, защото „виждаме атаки във всички точки в Украйна“.

„Путин се опитва да унищожи цялата военна инфраструктура на Украйна, за да създаде коридор към Крим. Той не се интересува от тотално завладяване на Украйна“, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук