Начало НОВИНИ Пентагонът: Руските войски „са разочаровани от много решителна украинска съпротива“

Пентагонът: Руските войски „са разочаровани от много решителна украинска съпротива“

0

Съпротивата на Украйна срещу настъпването на Русия е по-голяма, отколкото Кремъл очакваше, каза служител от Пентагона, щабквартира на Министерството на отбраната на Съединените щати, за AFP. Това доведе до това, че войските на Владимир Путин изглеждаха „все по-разочаровани“.

„Изчисляваме, че повече от 50% от силата, която Путин е съсредоточил срещу Украйна (…) е мобилизирана“ вътре в страната, каза източникът, пожелал анонимност. От Пентагона оцениха, че атаката срещу Москва, която започна в четвъртък, 24 февруари, не е напреднала с очакваната скорост.

Агентът на Пентагона посочи, че руските войски все още са блокирани на 30 километра северно от Киев в събота, 26 февруари. Тази ситуация обаче може да се промени по всяко време. „Руските сили са разочаровани от много решителна украинска съпротива, която ги забави“, сподели американският източник.

Официални украински източници сочат, че 198 цивилни, включително три деца, са загубили живота си по време на атаката на Кремъл. Украинският президент Владимир Зеленски призова съпротивата на страната към цялото й население и увери, че те няма да се предадат. „Окупаторите искаха да блокират центъра на нашата държава и да поставят там своите марионетки, като в Донецк. Ние нарушихме плана им“, каза президентът.

Съюзниците на Украйна в НАТО, по-специално Съединените щати, доставят оръжия и боеприпаси на страната, обсадена от Русия. Германия, която първоначално не желаеше да споделя оръжия с Киев, се съгласи на 26 февруари да изпрати 1000 ракетни установки и 500 ракети.

Антони Блинкен, държавен секретар на САЩ, съобщи, че страната му ще допринесе за военната отбрана, като изпрати оръжия на стойност 350 милиона долара. Това са основно леки въоръжения, противотанкови ракети, боеприпаси и бронежилетки за украински бойци на фронтовата линия, каза пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Предишна статияТръмп: За да бъде светът в мир, е необходима силна Америка
Следваща статияПетков: Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук