Начало НОВИНИ Украйна съди Русия пред Международния съд, за да спре инвазията си

Украйна съди Русия пред Международния съд, за да спре инвазията си

0

Украйна се обърна към Международния съд в Хага срещу Русия, така че нейната юрисдикция да нареди на Москва да прекрати военните действия, съобщи украинският президент Владимир Зеленски тази неделя, 27 февруари .

“Русия трябва да носи отговорност за манипулирането на понятието геноцид, за да оправдае агресията.“ Това заяви Зеленски в туит.

„Призоваваме за спешно решение, което да нареди на Русия да прекрати военната си дейност и очакваме изслушванията да започнат следващата седмица“, добави той.

Международният съд със седалище в Хага, няма мандат да повдига наказателни обвинения срещу руски лидери зад инвазията в Украйна, която започна рано сутринта в четвъртък. Но това е най-висшият съд в света, който разрешава съдебни искове между държави за предполагаеми нарушения на международното право. Трибуналът е върховната съдебна институция на Организацията на обединените нации.

Кремъл оправда операцията си за „демилитаризиране“ на Украйна като опит да предотврати предполагаемото преследване на рускоезичното малцинство в страната.

Международната общност многократно осъждаше инвазията като грубо нарушение на международното право.

Предишна статияБългарската държава мълчи за поисканата от Украйна помощ
Следваща статияПо света се регистрират масови протести срещу руската инвазия в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук