Начало НОВИНИ Путин отхвърля позицията на НАТО и привежда силите за ядрено възпиране в...

Путин отхвърля позицията на НАТО и привежда силите за ядрено възпиране в повишена готовност

0

Владимир Путин, президентът на Русия, нареди тази неделя, 27 февруари 2022 г., силите за ядрено възпиране да бъдат приведени в повишена готовност след „агресивните декларации“ на основните страни от НАТО.

На среща със своите служители Путин също така заяви, че големите сили на НАТО планират със Запада да наложат строги финансови санкции срещу Русия.

„Висшите длъжностни лица на основните страни от НАТО си позволяват агресивни изявления срещу страната ни, затова нареждам на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб да поставят сдържащите сили на руската армия в режим на специална служба. Имам предвид нелегитимните санкции, които са добре известни на всички”, каза президентът на конференция.

Путин посочи опасните инструкции на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валери Герасимов.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече Русия „безотговорна“ в неделя, след като президентът Владимир Путин приведе в бойна готовност ядрените „сили за възпиране“ на руската армия.

„Това е опасна реторика. Това е безотговорно поведение“, каза Столтенберг пред CNN.

„И разбира се, ако комбинирате тази реторика с това, което правят на място в Украйна, водят война срещу независима суверенна нация, извършват пълноценна инвазия в Украйна, това добавя тежест към ситуацията“, добави той.

Докато Русия продължава военната си офанзива срещу Украйна, украинският президент Владимир Зеленски съобщи тази неделя, че е отишъл в Международния съд в Хага за неговата юрисдикция да нареди спиране на атаките в страната си.

„Украйна официално заведе дело срещу Русия в Международния съд на ООН в Хага. Настояваме Русия да бъде държана отговорна за изкривяването на концепцията за геноцид, за да оправдае агресията. Молим съда незабавно да разпореди на Русия да прекрати военните действия и да насрочи изслушване за следващата седмица.“

Съветът за сигурност на ООН прие в неделя, по искане на западните държави, резолюция за свикане на Общото събрание в понеделник „на извънредна сесия“, така че неговите 193 членове да се произнесат относно руската инвазия в Украйна .

Резолюцията, предложена от Съединените щати и Албания, беше приета от 11 държави, като Русия гласува против, а Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха. Регламентите на ООН не предвиждат правото на вето, за да се прибегне до този случай.

Въз основа на процедура, установена през 1950 г., озаглавена „Съюзът за мир“, този ресурс, който представлява пречка за Русия в международния дипломатически театър, не може да бъде наложен на вето от нито една от петте страни членки на Съвета за сигурност (Русия, САЩ , Великобритания, Китай и Франция).

Предишна статияЗеленски призовава Русия да бъде забранена от всички пристанища и летища по света
Следваща статия2759 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук