Начало НОВИНИ САЩ искат изключване на Русия от Съвета по човешки права в ООН

САЩ искат изключване на Русия от Съвета по човешки права в ООН

0

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен постави под съмнение руското членство в Съвета по човешките права на ООН в свое видео обръщение към Съвета.

„Може да се запитаме трябва ли да остане член на този Съвет една държава-член на ООН, която опитва да превземе друга държава-член на ООН, извършвайки ужасяващи нарушения на човешките права и огромни хуманитарни страдания – каза Блинкен. – Трябва да осъдим твърдо и недвусмислено опита на Русия да свали демократично избрано парвителство и грубите ѝ нарушения на правата на човека“.

В обръщението си първият дипломат на САЩ се спира и на репресиите на Кремъл в самата Русия, изтъквайки „закриването на правозащитни организации“, тормоза над активисти и политически опоненти, както и репресии срещу медиите.

По-рано днес пък президентът на Украйна Владимир Зеленски в обръщението си към Европейския парламент призова Русия да бъде извадена от Съвета за сигурност на ООН с думите: „Държава, която извършва военно престъпление срещу мирни хора, не може да бъде член на Съвета за сигурност на ООН.“

Предишна статияРумен Радев с критични думи към Стефан Янев
Следваща статияРуският външен министър говори сам на конференцията: бойкотираха речта му в ООН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук