Начало НОВИНИ САЩ обвиняват в шпионаж и експулсират 12 членове на руската дипломатическа мисия...

САЩ обвиняват в шпионаж и експулсират 12 членове на руската дипломатическа мисия в ООН

0

Американските власти обвиняват в шпионаж 12 членове на руската дипломатическа мисия пред ООН в Ню Йорк. Всички бяха наредени да напуснат Съединените щати в изявление, в което ги обвиняваха, че са „агенти на разузнаването“, които „злоупотребяват с привилегиите си за пребиваване“ в страната домакин, като извършват „шпионски дейности, противоречащи на националната сигурност“.

По същия начин руският посланик Василий Небензя обяви пред Организацията на обединените нации експулсирането на 12-те лица на пресконференция, проведена в понеделник, 28 февруари. Той получи телефонно обаждане в началото на срещата и си тръгна, за да отговори. „Току-що получих информация, че властите на САЩ са предприели още едно враждебно действие срещу руската мисия към ООН в сериозно нарушение на ангажиментите им по споразумението със страната домакин, което поеха“, каза той при завръщането си.

От друга страна, говорителят на мисията на САЩ Оливия Далтън посочи, че разследването не е скорошно, а е анализирано от няколко месеца. „Ние предприемаме това действие в съответствие със споразумението за централата. Днешната акция се работи от няколко месеца“, каза Далтън пред CNN.

В този смисъл заместник- посланикът на ООН Ричард Милс заяви по време на заседанието на Съвета за сигурност, че дейностите, извършени от 12-те изключени членове „не са в съответствие с техните отговорности и задължения като дипломати“. Обвиняемите имат срок до 7 март да напуснат САЩ .

Предишна статияЧестита Баба Марта!
Следваща статияЗеленски призовава Русия да бъде забранена от всички пристанища и летища по света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук