Начало НОВИНИ Байдън казва, че Путин е подценил отговора на Запада: „Той мислеше, че...

Байдън казва, че Путин е подценил отговора на Запада: „Той мислеше, че може да ни раздели“

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън посочи този вторник, 1 март, че руският му колега Владимир Путин е подценил енергичния отговор, който инвазията му в Украйна ще предизвика в западните страни, докато санкциите разтърсват руската икономика.

„Войната на Путин беше преднамерена и непредизвикана“, каза Байдън в подготвени изказвания, публикувани преди годишното му обръщение за състоянието на Съюза.

„Той отхвърли усилията на дипломацията. Той смяташе, че Западът и НАТО няма да отговорят. И си помисли, че може да ни раздели тук у дома. Путин не се оказа прав. Бяхме подготвени“, каза той и добави: „През цялата ни история сме научили този урок: когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те причиняват повече хаос. Те продължават да се движат. А разходите и заплахите за САЩ и света продължават да растат.“

Годишното обръщение за състоянието на Съюза – често възможност за разглеждане на основните вътрешни проблеми на страната – има нов и пламен фокус тази година, с огромните трансатлантически усилия за спиране на руската атака.

Само часове преди речта си на съвместната сесия на Конгреса, Байдън проведе повече от половин час телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски, за да обсъди повече помощ от САЩ за въоръжаване на украинската армия.

Зеленски, който намира убежище в столицата Киев от руски артилерийски атаки, се застъпи за „спиране на агресора възможно най-скоро“.

След година на управление рейтингът на одобрението на демократа остава на около 40% и се очаква републиканците да поемат контрола над законодателната власт на междинните избори през ноември. Въпреки силата на икономиката, най-високата инфлация през последните четири десетилетия влоши националното настроение.

Правителството на САЩ очертава своя план за борба с инфлацията, като насърчава политика на „производство в Съединените щати (…) вместо да разчита на чужди вериги за доставки“.

Предишна статияДжо Байдън: Съединените щати няма да участват в конфликта срещу руските сили в Украйна
Следваща статияЕвропейският съюз забранява излъчването на руските държавни медии RT и Sputnik

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук