Начало НОВИНИ Европейският съюз забранява излъчването на руските държавни медии RT и Sputnik

Европейският съюз забранява излъчването на руските държавни медии RT и Sputnik

0

27-те държави от Европейския съюз (ЕС) решиха този вторник, 1 март, да забранят разпространението на руските държавни медии RT и Sputnik и разрешиха изключването на „някои руски банки“ от междубанковата система за съобщения Swift.

Представителите на страните членки се съгласиха също да забранят участието на европейци в проекти, които се финансират от руския суверенен фонд RFIF, като отговор на руската инвазия в Украйна, съобщи френското председателство на ЕС в Туитър.

Този залп от санкции срещу Русия влиза в сила от днес след публикуването му в официалния вестник на ЕС, в който ще бъдат посочени имената на засегнатите банки.

Западните съюзници обявиха в събота намерението си да изключат руските банки от Swift, за да засилят „изолацията“ на Русия.

Санкцията се счита за финансово „атомно оръжие“: системата Swift улеснява операции като транзит на платежни нареждания и нареждания за превод на средства между банки.

Няколко европейски държави като Германия и Италия, които не са склонни да предприемат тази мярка от страх да не понесат репресии при доставките на руски газ, в крайна сметка я одобриха.

27-те държави също така решиха да забранят мултимедийното съдържание на агенция Sputnik в телевизионни мрежи и в интернет на територията на ЕС.

„Ще забраним медийната машина на Кремъл “, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя.

Предишна статияБайдън казва, че Путин е подценил отговора на Запада: „Той мислеше, че може да ни раздели“
Следваща статияЕлена Йончева: Неслучайно се говори за опасност от започване на Трета световна война

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук