Начало НОВИНИ Ограничения за пари в брой и цензура на пресата в Русия

Ограничения за пари в брой и цензура на пресата в Русия

0

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който забранява изнасянето от страната на повече от 10 000 долара в брой или техния еквивалент в други валути, наред с други мерки за гарантиране на финансовата стабилност на държавата.

Какво още, постановлението установява поредица от ограничения за резидентите за операции с чужденци, свързани с „държави, които предприемат неприятелски действия срещу руски граждани и юридически лица”.

По-специално, резидентите трябва да получат разрешение от правителството да отпускат кредити или да извършват сделки, които предполагат промени в правата на собственост върху ценни книжа и недвижими имоти с тази категория чужденци.

Тези ограничения не се отнасят до операциите на Централната банка на Русия и държавните органи, подчертава указът, който инструктира изпълнителната власт да подготви в срок от пет дни процедурата за издаване на разрешения.

Според руското правителство страната има достатъчно потенциал да се изправи срещу тежките западни санкции в отговор на началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор блокира предаванията и уебсайтовете на радио „Ехо на Москва“ и телевизионния канал „Дожд“, като и двете са критични към Кремъл.

Решението на Роскомнадзор беше предизвикано от руската Генерална прокуратура, която обвини медиите в умишлено и систематично публикуване на „призиви за екстремистки действия, насилие и невярна информация за действията на руските военни в специалната операция“ в Украйна.

Както опозиционният канал „Дожд“, обявен от руските власти за „чужд агент“, така и радиостанцията „Ехо на Москва“ са едни от малкото медии, които дават трибуна на противници на политиката на руския президент Владимир Путин.

Директорът на „Ехо на Москва“ Алексей Венедиктов обяви, че ще обжалва решението на регулатора, което разглежда „прилагането на цензура, която е изрично забранена от Конституцията“.

Предишна статияПесков към Запада: Американският санкционен бацил се разпространи в Европа
Следваща статияДжо Байдън: Съединените щати няма да участват в конфликта срещу руските сили в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук