Начало НОВИНИ Украйна иска Китай да бъде посредник за спиране на руската инвазия

Украйна иска Китай да бъде посредник за спиране на руската инвазия

0

По време на разговор с китайския си колега Ван И, украинският външен министър Дмитро Кулеба помоли азиатската страна да използва сърдечни връзки с Москва, за да се опита да спре вълната от насилие , която Русия отприщи срещу съседната територия. 

Публикувано от агенция Синхуа, в официалното изявление на китайското външно министерство се уточнява, че диалогът е проведен чрез телефонен разговор, в който Кулеба подчерта следното: „Китай изигра конструктивна роля по украинския въпрос. Украйна е готова да засили комуникацията с Китай и се надява на посредничеството на Китай за постигане на прекратяване на огъня.“

Досега Уанг каза, че Пекин „съжалява за избухването на конфликта между Украйна и Русия и е изключително загрижен за щетите, нанесени на цивилното население“.

Вчера руските войски продължиха жестоката си атака срещу Харков, вторият украински град по население (1,5 милиона жители).

Пекин не отхвърли молбата на Украйна, но призова: „Русия и Украйна да намерят решение на кризата чрез преговори. (…) Ние винаги сме защитавали уважението към суверенитета и териториалната цялост на всички страни.” Той също така подчерта, че в светлината на разрастването на боевете, големият приоритет е максимално да се успокои ситуацията на място. 

Разкри се също, че друга част от разговора е посветена на положението на близо 6000 китайски граждани в Украйна, които Уанг се опитва да евакуира.

Струва си да се спомене, че Пекин избягва да говори за „война“ или „инвазия“ и вместо това използва термини като „специална операция“, „криза“, „ситуация“ или „конфликт“, за да опише атаката на Русия срещу Украйна. По същия начин той не само се обяви срещу санкциите — които той нарича незаконни — които Западът наложи срещу страната, управлявана от Путин от началото на инвазията, но също така увери, че ще поддържа търговията си с европейската страна,  с която споделя 4000 километра граница.

Руската атака, с други думи, създаде дилема за Пекин, който е принуден да се опита да посредничи в две важни връзки.

Предишна статияРуският външен министър говори сам на конференцията: бойкотираха речта му в ООН
Следваща статияУнгария няма да позволи транспортирането на смъртоносни оръжия към Украйна през нейна територия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук