Начало НОВИНИ Унгария няма да позволи транспортирането на смъртоносни оръжия към Украйна през нейна...

Унгария няма да позволи транспортирането на смъртоносни оръжия към Украйна през нейна територия

0

Унгарското правителство няма да разреши доставката на военно оборудване за Украйна, нито ще позволи транспортирането на смъртоносни оръжия през нейна територия. Мярката е в отговор на решението на унгарската страна да не иска да се замесва в руската военна атака срещу Украйна.

“Унгария няма да изпрати войници или оръжия в Украйна нито ще позволи пренасянето на смъртоносни оръжия през страната“, обяви в изявление външният министър Петер Сиярто.

По същия начин властите обясниха, че се възползват от тази мярка поради непосредствената опасност, пред която са изправени етническите унгарци, живеещи в украинския регион Закарпатия. Около 150 000 граждани могат да станат мишена на военни действия.

Въпреки това военни самолети от Унгария участват в изпращането на ракети от други държави към Украйна. Това действие е в отговор на съвместна програма за въздушен транспорт на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), според информация на дигиталния вестник Hyg.

Отношенията между Унгария и Украйна обикновено са напрегнати, защото Будапеща обвинява Киев, че не зачита правата на маджарското малцинство. Правителството на Виктор Орбан обаче осъди руската войнствена инвазия.

Предишна статияУкрайна иска Китай да бъде посредник за спиране на руската инвазия
Следваща статияApple спира продажбата на продуктите си в Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук