Начало НОВИНИ Броят на убитите цивилни от руската инвазия в Украйна надхвърля 2000 души

Броят на убитите цивилни от руската инвазия в Украйна надхвърля 2000 души

0

Украинската служба за спешна помощ увери тази сряда, 2 март, че повече от 2000 цивилни са загубили живота си от началото на руската военна офанзива миналия четвъртък, 24 март, в нов баланс, който контрастира с изявленията на руските власти за защита на населението.

Украинските власти също съобщиха за смъртта на дузина служители на спешната помощ, според изявление, публикувано във Facebook.

От страна на ООН преброяването е поето от Върховния комисар по правата на човека, който до вторник потвърди най-малко 136 загинали цивилни, 13 от които деца и над 400 ранени. Той обаче също така призна, че балансът на жертвите е „много по-висок“, отколкото той може да провери.

„През седемте дни на войната Русия унищожи стотици транспортни инфраструктури, домове, болници и детски градини. За това време загинаха над 2000 украинци, без да се броят нашите защитници“, съобщи ДСНС на страницата си във Фейсбук.

В изявление се подчертава, че спасителите му са успели да спасят живота на повече от 150 души, да евакуират още 500 и да потушат близо 400 пожара, причинени от руски бомбардировки.

Според ДСНС до момента нейният бомбен отряд е деактивирал общо 416 взривни устройства.

При изпълнението на всички тези мисии 10 спасители са загинали, а други 13 са ранени.

Междувременно украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че на 2 март продължават боевете за Мариупол, град с почти половин милион жители в югоизточната част на страната, къпан от Азовско море и контролиран от правителството в Киев.

„Поделенията на Националната гвардия на Украйна, заедно с въоръжените сили на Украйна, поддържат отбраната на града“, се казва в изявление на министерството, публикувано във Фейсбук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук