Начало НОВИНИ „Изглежда като паралелна реалност“: как руските медии съобщават за нахлуването в Украйна

„Изглежда като паралелна реалност“: как руските медии съобщават за нахлуването в Украйна

0

Виталий Шевченко е главен редактор на руската служба BBC Monitoring, системата за медиен мониторинг на BBC, и следи отблизо отразяването на войната в Украйна.

Редакторът казва, че е изненадан от “чисто оруелското представяне на конфликта, представено от руските канали”.

„Това, което по-голямата част от публиката беше накарано да види, е, че Русия участва в малка операция в Източна Украйна и че украинското правителство се опитва да провокира по-голяма война“, каза той пред BBC Mundo.

Според анализ на Шевченко и неговия екип, за руските медии няма такова нещо като война, нашествие или нападение. Те сочат, че войниците на Кремъл „участват във военна операция за освобождаване на Украйна от наркозависими и неонацисти, които безразборно практикуват геноцид“.

„Няма доказателства за геноцид и президентът на Украйна е евреин и много от семейството му загинаха по време на Холокоста, но това са неща, които руските медии изглежда не отразяват“, казва анализаторът.

Кремълските медии отхвърлиха твърденията за бомбардировки в градове като Киев и Харков, като дори отричат, че сгради или цивилна инфраструктура са били взривени.

Те също така не са разкрили, че цивилното население е атакувано. „Те не признават, че има смъртни случаи на цивилни, които смятат за изобретение на Запада. И ако има, казват те, те са загинали от ръцете на украинските военни или националисти“, казва Виталий.

За руските медии украинците не оказват съпротива на руснаците и не са създали градски милиции, които да се борят с тях с коктейли Молотов. „Това, което казват, е, че украинците ги посрещат с цветя и аплодисменти и че украинските войници се предават масово“, казва той.

„Линията е същата, която Путин представи през последните дни, че няма война, че всяко заснемане на цивилни жертви или цивилна инфраструктура, атакувана от Русия, е фалшива, че руснаците не са започнали атака, а защитават населението на Донбас. Както казах, това е паралелна реалност“, казва Шевченко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук