Начало НОВИНИ Русия и Украйна се споразумяха за временно прекратяване на огъня за евакуация...

Русия и Украйна се споразумяха за временно прекратяване на огъня за евакуация на цивилни

0

Украйна и Русия се договориха да създадат хуманитарни коридори за евакуация на цивилни в четвъртък във втори кръг от преговори, след като Москва започна инвазията миналата седмица, каза високопоставен украински служител. Това е първото споразумение за прекратяване на огъня между страните от началото на руската инвазия.

„Вторият кръг от преговорите приключи. За съжаление Украйна все още няма нужните резултати. Има само решения за организацията на хуманитарните коридори“, написа в Twitter съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

„Единственото, което мога да кажа, е, че обсъдихме хуманитарните аспекти в детайли, защото много градове в момента са обградени“ от руски сили и има „драматична ситуация с храна, лекарства и възможности за евакуация“, добави той.

Според Подоляк Москва и Киев ще създадат „хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население, както и задоставка на лекарства и храна в райони, където боевете са най-ожесточени“.

Това включва „възможността за временно прекратяване на огъня по време на периода на евакуация“.

Ръководителят на руската делегация Владимир Медински посочи, че разговорите са фокусирани върху хуманитарни и военни въпроси и върху „бъдещото политическо решение на конфликта“.

Има „взаимно разбиране“ по „определени точки“, каза руският представител, като добави, че „основният въпрос, който е решен днес, е спасяването на цивилни, които са били в зоната на конфронтация“.

„Мисля, че това е значителен напредък“, каза той.

Преговорите се проведоха в беларуския регион Брест, близо до границата с Полша.

Хуманитарен коридор е вид временна демилитаризирана зонапредназначени да позволят безопасното преминаване на хуманитарна помощ и/или бежанци от регион в криза.

В ерата след Студената война бяха предложени различни видове хуманитарни коридори, предложени от една или повече от страните в конфликта или от международната общност в случай на хуманитарна интервенция. Например, хуманитарните коридори са били използвани често по време на Гражданската война в Сирия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук