Начало НОВИНИ Владимир Зеленски: От „слуга на народа“ до лидер на съпротивата

Владимир Зеленски: От „слуга на народа“ до лидер на съпротивата

0

От някъде в обсадената украинска столица президентът Владимир Зеленски рискува живота си, демонстрирайки страхотните си умения на комуникатор в емоционални телевизионни съобщения.

Само преди две години този комик с еврейски и рускоговорящи родители, който прекара голяма част от детството си в Монголия, помете общите избори с повече от 70 процента от гласовете. Той побеждава и се подиграва на опитни политици като предишния президент Петро Порошенко и опитния бивш премиер Юлия Тимошенко, дъщеря на генерал-герой от Втората световна война.

„Един комик може да стане президент, но е тъжно, че президентът е станал комик“, написа Зеленски в една от многото атаки срещу Порошенко по време на предизборната кампания през 2019 г.

„Народният слуга“, сериалът, в който Зеленски е скромен учител по история, който става президент на страната, излезе през 2015 г. и според всички местни политолози е оказал огромно влияние върху психиката на украинците. Това съобщи опитният интернационалист от агенция EFE Игнасио Ортега.

В онези дни украински и чуждестранни анализатори се чешеха по главите в търсене на отговори на бурната политическа кариера на популярния комик и бизнесмен, който би бил герой на безпрецедентен медиен експеримент, воден от олигарха Игор Коломойски, твърд враг на Порошенко.

Той беше сравняван с Роналд Рейгън за това, че е популярен актьор, като бившия президент на Съединените щати, и с Доналд Тръмп, заради неговата неопитност и истрионизъм.

Някои твърдяха, че в действителност украинците не са гласували за Зеленски, а за героя, който играе (Васил Голобородько) в тази успешна комедия и че е имал картбланш на малкия екран, за да осмие всеки жив украинец и мразени олигарси.Зеленски е роден в Източна Украйна, по-точно в провинция Днепропетровск, сега Днепър. „Фактът, че неговият първи език е руски, а не украински, му спечели подкрепата на рускоговорящите, които никога не простиха на Порошенко националистическия му завой“, пише Ортега.

По време на общите избори през 2019 г. повечето от неговите избиратели, особено рускоговорящите, вярваха, че Зеленски ще сложи край на етническия конфликт в Донбас, територия, която „няма намерение да превзема отново със сила“, каза той по време на предизборната кампания.

Зеленски настоя, че поставя „човешкия живот“ пред „шепа земя“, въпреки че никога не се е отказал от възстановяването на Крим, анексирания от Русия полуостров.

В същата кампания, той беше готов да разговаря с ръководителя на Кремъл Владимир Путин – табу за Порошенко и много украински политици – тъй като той смята, че Украйна е във война с Русия.

Разбира се, той обяви, че няма да одобри специален статут на самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск, нито амнистия за проруските милиции, смятани за терористи в Киев. Ситуацията в двете провинции беше използвана от Путин като спусък за конфликта.

По време на предизборната кампания Зеленски подкрепи разпространението на украинския език и култура, но се противопостави на забраната на руския. Зеленски има връзка любов-омраза с Русия, тъй като той направи многобройни обиколки на територията на съседната страна в рамките на популярния комедиен конкурс (KVN), а също така участва в няколко блокбъстър филма.

В същото време той подкрепяше революцията на Майдана и изнасяше различни представления за украинските войници, изпратени да се бият в Донбас.

Веднага след като пое председателството, Зеленски поиска от Европейския съюз да изготви пътна карта за присъединяването на Украйна, включително към Северноатлантическата организация (НАТО).

Откакто стана президент, много анализатори прогнозираха, че Зеленски ще свърши като героя, който играеше по телевизията, и че ще стане жертва на процес на импийчмънт.

Днес самият Путин е този, който поиска руските военни да свалят Зеленски и неговата „банда неонацисти“.

Зеленски се срещна на практика с 280 членове на Конгреса на САЩ, за да ги помоли да изпратят повече самолети в Украйна, да забранят вноса на руски петрол и да изключат Русия от платежните механизми Visa и Mastercard, съобщи EFE.

Зеленски повтори искането си НАТО да наложи зона, забранена за полети над Украйна, за да попречи на Русия да поеме въздушния контрол, нещо, което западните правителства отхвърлиха поради страх, че това може да доведе до сблъсъци между самолети на Русия и Атлантическия алианс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук