Начало НОВИНИ Путин: Всяка страна, която наложи забранена за полети зона в Украйна, би...

Путин: Всяка страна, която наложи забранена за полети зона в Украйна, би била част от конфликта

0

Русия ще разглежда всеки опит на други страни да обявят забранена за полети зона над Украйна като участие в конфликта, каза руският президент Владимир Путин.

„Ние сме наясно с изявленията, че е необходимо да се създаде зона, забранена за полети над Украйна . (…) Всяка стъпка в тази посока ще се разглежда от нас като участие във въоръжен конфликт на държава, от чиято територия ще се създават заплахи за нашите военни. Веднага ще ги считаме за участници в конфликта, независимо от организациите, към които принадлежат“, каза Путин .

Руският лидер подчерта, че влизането на Украйна в НАТО ще позволи на Атлантическия алианс да подкрепи властите в Киев в случай на въоръжен конфликт.

Путин припомни, че реинтеграцията на Крим в Русия след референдума, проведен през 2014 г., не беше призната от страните от блока, така че не изключи възможността за инвазия на полуострова в случай на присъединяване на Украйна към Алианса.

„Тогава ще трябва да се бием срещу цялото НАТО. С цялата организация на НАТО. Ясни ли са последствията или не? Мисля, че всички ги разбират“, каза той.

Руският президент обяви на 24 февруари началото на „специална военна операция“ в Украйна; той твърди, че Донецката и Луганската народни републики, признати преди от Москва за суверенни държави, се нуждаят от помощ в лицето на „геноцида“ от Киев.

Една от основните цели на тази операция според Путин е „демилитаризацията и денацификацията“ на Украйна .

Според руското министерство на отбраната военните атаки не са насочени срещу цивилни съоръжения, а по-скоро целят да извадят от строя военната инфраструктура.

Много страни остро осъдиха намесата на Русия в Украйна и задействаха различни батерии от индивидуални и секторни санкции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук