Начало НОВИНИ „Путин убива“: хиляди европейци протестират с искане за прекратяване на войната в...

„Путин убива“: хиляди европейци протестират с искане за прекратяване на войната в Украйна

0

Хиляди хора демонстрираха тази събота в Лондон, Париж, Рим и Цюрих, за да поискат прекратяване на войната в Украйна, потвърдиха журналисти на АФП, присъстващи в тези европейски градове.

„Ще сме тук всеки уикенд, в Париж или където и да е другаде, докато Путин не напусне и изтегли танковете си“, каза Алин льо Бейл-Кремер, член на Stand With Ukraine, една от организациите, насърчаващи атаката, пред АФП. 

Според източник от полицията до тази събота в повече от сто града във Франция са били организирани митинги в подкрепа на Украйна, които могат да съберат общо около 25 000 протестиращи.

В Лондон, столицата на Обединеното кралство, стотици хора също демонстрираха, за да поискат прекратяване на руската инвазия в Украйна.

Гражданите се събраха на централния площад на Трафалгар Скуеър със знамена и транспаранти, на които се четеха фрази като „Путин убива“ и „Ембарго на Русия“.

Подобни плакати можеха да се видят в центъра на Рим, италианската столица, където няколко синдикати и неправителствени организации организираха „демонстрация за мир“.

„Това е може би една от първите истински демонстрации за мир. Никой тук не вярва, че мирът се сключва с оръжие, изпращайки оръжия на една от страните“, каза пред АФП италианският карикатурист, актьор и писател Вауро Сенези, заобиколен от хиляди хора.

В Цюрих, най-населеният град в Швейцария, около 40 000 души призоваха за изтегляне на руските войски от Украйна, според местната информационна агенция ATS.

Демонстрацията, осеяна с украински знамена, беше свикана от някои синдикати и леви партии.

Организаторите очакваха около 20 000 души, но смятат, че са били над 40 000 , според ATS. Данните на полицията все още не са известни.

Откакто руската офанзива в Украйна започна на 24 февруари, антивоенните демонстрации се умножиха по целия свят.

Миналия уикенд стотици хиляди хора, облечени в жълто и синьо, дефилираха из Европа: няколко хиляди в Русия, най-малко 100 000 в Берлин, 70 000 в Прага и 40 000 в Мадрид.

Предишна статияПутин: Всяка страна, която наложи забранена за полети зона в Украйна, би била част от конфликта
Следваща статияЧлен на преговорния екип на Украйна е бил застрелян, според местни медии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук