Начало НОВИНИ Руската инвазия подхранва финландската подкрепа за НАТО

Руската инвазия подхранва финландската подкрепа за НАТО

0

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика тръпки от страх сред много от нейните съседи – от балтийските държави до Молдова.

Финландия теоретично би трябвало да е безопасна, тъй като исторически е била неутрална и е затруднила съветската армия на Сталин, когато той нахлу в страната през 1939 г.

Подобно на други скандинавски страни, освен Швеция, тук никога не е имало голяма подкрепа за присъединяване към военния алианс на НАТО. Но когато говорителката на руското външно министерство наскоро предупреди изрично Финландия и Швеция, че всяко движение към НАТО може да има военни последици, хората и в двете страни бяха дълбоко шокирани.

Оттогава руски бойни самолети явно нахлуват във въздушното пространство на Швеция.

Ако неутралността не е достатъчна, за да се предпази от Русия, хората тук казват, че може би присъединяването към НАТО ще даде на двете страни защитата, от която се нуждаят.

Това представлява голяма промяна в настроението. Специално във Финландия отношенията с Русия се смятаха за доста добри.

Няколко дни преди руските войски да навлязат, Алекси Салонен и Сампо Мухонен започнаха да говорят за нарастващата заплаха от Русия и се съгласиха, че за Финландия би било по-безопасно да кандидатства за членство в НАТО.

За да започне дебат от депутати, предложението трябва да има 50 000 подписа. В рамките на 10 дни те достигнаха 70 000.

Те докоснаха нервите на финландското население и сега въпросът ще бъде поставен на правителството. Последните проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от хората подкрепят идеята.

Финландия е предпазлива страна и нейното правителство е особено такова. Министъра на отбраната Анти Кайконен призна, че ситуацията е трудна, но каза, че присъединяването към НАТО е нещо, което изисква много внимателно обмисляне.

Може би финландското правителство иска да види какво се случва в Украйна, преди да вземе решение. Ясно е, че руснаците няма да нахлуят в друга държава, когато ръцете им са пълни с боевете в Украйна.

Миналата седмица финландският президент Саули Ниинисто обсъди укрепването на връзките за сигурност с президента на САЩ Джо Байдън.
Погледнато от Финландия, има някои поразителни прилики между атаката срещу Украйна и инвазията във Финландия през 1939 г. – Зимната война, както е известно.

Йосиф Сталин, пълен със самочувствие, изпраща армията си във Финландия само за да установи, че нейната съпротива е много по-голяма, отколкото неговите генерали го уверяват. Финландците организираха до голяма степен партизанска война срещу армия, която беше огромна, но чийто морал беше сериозно увреден от процесите за държавна измяна от година или нещо по-рано, в които мнозинството от най-висшите фигури бяха прочистени и екзекутирани.

Зимната война се проточи с месеци, преди най-накрая да започнат преговорите и да бъде постигнато споразумение. Русия взе част от територия от Финландия, но финландците запазиха своята независимост – и го правят оттогава.

По подобен начин инвазията в Украйна е била неправилно управлявана. Логистичната страна беше провалена от самото начало, с твърде малко гориво, храна и вода, доставени на войските – много от които бяха уверени, че извършват само учение.

Западните анализатори казват, че дори картите са били в недостиг, като шофьорите на танкове често трябва да спират, за да получат указания. Това в никакъв случай не беше Блицкриг и предпоставката за всяка съвременна война – унищожаването на комуникациите на врага – просто никога не се е случило.

Нищо от това не означава, че президентът Владимир Путин в крайна сметка няма да спечели.

Той вече увери френския президент Макрон, че ще продължи, докато не превземе цяла Украйна. Опасността е, че ако той не може да го направи с конвенционалните си сили, изкушението ще бъде силно да използва тактическите си ядрени оръжия, за да принуди Украйна да се предаде.

Руската ядрена теория изглежда смята това за приемлив риск; Западните експерти са много по-притеснени от възможностите. Не може да има сигурност, ако този праг бъде прекрачен.

Русия твърди, че е нахлула в Украйна, защото е искала да спаси украинския народ от неофашизма. Това, което изглежда президентът Путин наистина иска да гарантира – освен да отмъсти за това, което той смята за предателство на Украйна при откъсването от Русия – е, че не става дума украинският президент Владимир Зеленски да се присъедини към НАТО.

Всъщност това наистина не изглежда да е било възможно в обозримо бъдеще.

Но има истинска ирония във факта, че войната в Украйна сега изглежда дава на Финландия – и може би на Швеция – реална причина да обмислят дали да се присъединят към западния военен съюз.

Предишна статияВладимир Зеленски: От „слуга на народа“ до лидер на съпротивата
Следваща статияПапа Франциск оплаква „реките от кръв“ в Украйна и призовава за хуманитарни коридори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук