Начало НОВИНИ Путин предупреждава Макрон, че ще постигне целите си в Украйна „чрез преговори...

Путин предупреждава Макрон, че ще постигне целите си в Украйна „чрез преговори или чрез война“

0

Руският президент Владимир Путин каза, че ще постигне „целите си“ в Украйна „чрез преговори или чрез война“ в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон тази неделя, 6 март. Това съобщиха от президентството на Франция.

Руският лидер също така подчерта, че „не е било неговото намерение“ да атакува украинските атомни електроцентрали, според източник от френското правителство.

По време на техния разговор Макрон установи, че Путин е „много решен да постигне целите си“, включително „това, което руският президент нарича „денацификация“ и неутрализация на Украйна“.

Телефонният разговор между двамата лидери, по искане на Макрон, е четвъртият от началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари. В предишния си обмен, френското президентство съобщи, че Макрон вярва, че „най-лошото тепърва предстои“и че Путин се стреми да превземе „цялата страна“.

Путин също така призова за признаване на руския суверенитет над Крим (който Москва анексира през 2014 г.) и независимостта на рускоезичните територии на Донбас (Източна Украйна). Някои искания са „неприемливи за украинците“, обясни френското председателство.

Макрон призова Путин и армията му да не застрашават цивилните в съответствие с международното право, нещо, което според руския лидер не се случва.

Путин обвини Киев за провала на операцията по евакуация на цивилни от пристанищния град Мариупол, заобиколен от руски сили, според Кремъл.

Путин искаше да „привлече вниманието към факта, че Киев продължава да не спазва споразуменията, постигнати по този сериозен хуманитарен проблем“, се казва в изявление на Кремъл след два неуспешни опита за евакуация на Мариупол, като двете страни се обвиняват взаимно, че са разбили прекратяване на огъня.

Макрон изрази безпокойството си от атаките срещу украински ядрени съоръжения, след като руските сили обсадиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа, в Запорожие, на 4 март.

„Президентът Путин каза, че не възнамерява да продължи с атаки срещу тези заводи. Той също така каза, че е готов да спазва правилата на МААЕ [Международната агенция за атомна енергия] относно защитата на растенията“, каза френското председателство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук