Начало НОВИНИ Русия и Украйна: има ли расизъм в журналистическото отразяване на въоръжения конфликт?

Русия и Украйна: има ли расизъм в журналистическото отразяване на въоръжения конфликт?

0

Според Организацията на обединените нации (ООН) поради руската инвазия повече от милион бежанци напуснаха Украйна, за да потърсят убежище в съседни страни и да се измъкнат от кризата. В разгара на тази реалност различни потребители разпространиха компилация в социалните мрежи, която показва погледа на медиите, когато се позовават на тази ситуация. В аудиовизуалния материал могат да се видят различни изявления на журналисти, които описват расистите мигранти и бежанци като хора, които идват от по-малко „цивилизовани” или „трети свят” страни.

„Това не са бежанци от Сирия , те са от нашата съседка Украйна, които, честно казано, са християни, бели са, много приличат на нас“, се чува да споменава кореспондентът на NBC Кели Кобиела във връзка от Полша, страна, която отвори границите си за разселени украинци.

„Това е много емоционално за мен, защото виждам как убиват европейци със сини очи и руси коси “, казва Давид Сакварелидзе, заместник-главен прокурор на Украйна в КБК, от столицата Киев. В същото отразяване на въоръжения конфликт друг специален пратеник, позовавайки се на конфронтацията, посочва, че Украйна не е страна като „Ирак или Афганистан“ и че е „относително цивилизована и европейска“ територия.

В изявление, публикувано от нигерийското председателство, правителството на тази страна поиска към нейните граждани, които се опитват да напуснат Украйна, да бъдат третирани с достойнство, след като нигерийски студенти осъдиха, че украинските власти им пречат да се качат във влаковете, защото приемат само европейското население.

Докато изображенията показват тези случаи на дискриминация по границите и по гарите, английският водещ на Al-Jazeera Питър Доби заяви в ефир, че по начина им на обличане се вижда, че бежанците, напускащи Украйна, са „просперираща средна класа, те не са бежанци, които се опитват да избягат от Близкия изток или северноафриканския народ.“ „Те изглеждат като всяко европейско семейство, което живее в съседство с нашата къща“, заключи журналистът, когато се обърна към световните екрани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук