Начало НОВИНИ Украйна казва, че има 20 000 чуждестранни доброволци, готови да се бият...

Украйна казва, че има 20 000 чуждестранни доброволци, готови да се бият срещу Русия

0

Близо 20 000 чуждестранни бойци са се включили доброволно, за да помогнат на Украйна в борбата с Русия, каза украинският външен министър в неделя, 6 март.

„Сега броят им е близо 20 000. Те идват главно от европейски страни“, каза външният министър Дмитро Кулеба пред американската мрежа CNN.

Според длъжностното лице „много хора мразят Русия“ от години, но не смееха да й се противопоставят.

„Когато хората видяха, че украинците се бият, че не спускат ръце, това ги насърчи да се присъединят към битката“, добави той.

Изразявайки „разбирайки тази необходимост от борба“, ръководителят на украинската дипломация обаче прецени, че е „по-важно“ да получи „политическа, икономическа и военна“ помощ от останалия свят и особено „противовъздушна отбрана“.

Още в края на февруари украинският президент Владимир Зеленски обяви създаването на „международен легион“ от чуждестранни бойци, за да помогне за отблъскване на руската инвазия.

Доброволците бяха призовани да се явят в украинските посолства в съответните им страни.

Дания даде зелена светлина на своите граждани, както и на британския външен министър Лиз Трус. Но началникът на щаба на британската армия адмирал Тони Радакин оцени тази неделя, че би било „незаконно и безполезно“ британските граждани да се включат в бойните действия в Украйна.

Предишна статияРусия и Украйна: има ли расизъм в журналистическото отразяване на въоръжения конфликт?
Следваща статияЗеленски към САЩ: „Ако санкциите бяха започнали преди месеци, сега нямаше да има война“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук