Начало НОВИНИ Автобусни линии вече вдигат цените на билетите

Автобусни линии вече вдигат цените на билетите

0

Благоевград и Плевен първи изпълниха заканата на Конфедерацията на автобусните превозвачи за увеличаване на цената на билетите на градския транспорт. От 7 март еднократно пътуване в Благоевград струва вече с 50% повече – от 80 ст. на 1.20 лв. Запазени са единствено цените на абонаментните карти за пенсионери, ученици и студенти. В Плевен билетът за градския транспорт вече е 1.50 лв. – с 50 стотинки повече.

Поетапно увеличение на цената на превоза на пътници ще има в цялата страна, обявиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Мярката се налага заради драстичното покачване на цените на горивата на фона на намалелия брой пътници от началото на ковид пандемията. В Стара Загора, например, са прибегнали до увеличение на цената на билета за градския транспорт още в началото на годината – от 1.00 на 1.30 лв. От синдиката уточниха, че Законът за обществените поръчки позволява на превозвачите с договори по определени линии да вдигат цените с до 50%. 

„Цените, които ние сме формирали още 2017 г., не са променяни вече повече от пет години, а на места и по десет години. Сега обаче много трудно можем да устоим на това, което се случва“, посочи председателят на браншовата организация Магдалена Милтенова. 

Превозвачите казват, че дори и с 50% увеличение на цените на билетите, пак няма да се покрият драстично нарасналите им разходи. Според тях най-големият олемият проблем е за градските превози, които основно се изпълняват с автобуси на метан, чиято цена е с с над 200% нагоре. 

Автобусните превозвачи поискаха в бюджета за 2022 г. съществено да се завиши субсидията за междуселищните линии, посочвайки, че много населени места ще останат без транспорт, ако това не бъде направено. Финансовият министър Асен Василев обеща това да стане с актуализацията на бюджета от средата на годината.

„Сега очакваме да видим реакцията на министерството на транспорта. Разговаряли сме с министър Събев да се търси вариант за подпомагане, но това не изключва увеличението на цената на билета“, каза още Магдалена Милтенова.

Тя призова държавата да търси решение и за справяне със „сивия“ сектор и с нерегламентирания превоз, оказващи неблагоприятно въздействия върху бранша. 

Предишна статияCOVID-19: Броят на хоспитализираните падна под 3000
Следваща статияИван Хиновски: Западна Европа е в икономическа клопка на „Газпром“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук