Начало БЪЛГАРИЯ Радослав Рибарски: Не можем да се откажем от руските горива от днес...

Радослав Рибарски: Не можем да се откажем от руските горива от днес за утре

0

„В момента пазарът на горива в България е нормален“, заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски.

Депутатите от комисията по енергетика ще изслушат днес представители на Българска петролна и газова асоциация.

Ще им бъдат зададени въпроси какви са запасите, очаква ли се недостиг на пазара и какво се очаква в следващите седмици като цени на горивата, поясни Рибарски. По думите му зависимостта на България и на редица страни от региона е голяма.

„Диверсификацията, която се стремим да постигнем от десетилетия, не успяваме да я постигнем. Отново се очакват бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди минимум 10 години“, коментира той и подчерта, че на този етап не можем от днес за утре да се откажем от руските горива.

Резервите на „Лукойл“ са налични, увери председателят на енергийната комисия.

Стига да не се повишава рязко повишаване на търсенето и да не се всява паника, която да води до презапасяване с горива, допълни Радослав Рибарски.

Той обърна внимание върху повсеместното запасяване с горива в Европа, което води до рязкото покачване на цените и изрази надежда „щом се достигнат критичните минимуми, пазарът да се успокои“.

Рибарски определи евентуално замразяване на цените като „доста радикална мярка“.

„Хранилището е на нива, които са обичайни за този период от годината. Ограничени са освобождаванията на количества природен газ от „Чирен“. При нужда се използват наличните количества от тръбите. Нагнетяването като процес би трябвало да започне след средата или към края на март. Газ, който пристига по договорите, сключени с Русия“, посочи още Рибарски.

Относно компенсациите за бизнеса той отбеляза: „Компенсациите, които действат към момента и цените към края на февруари не достигаха тавана от 250 лева. Последната седмица цените рязко се покачват. Таванът може би този месец – от 250 лева – ще бъде достигнат и ще разискваме и тази тема – дали този таван да бъда вдиган, компенсациите как да бъдат структурирани. Тези цени са непосилни за бизнеса и на нас това ни е известно“.

Предишна статияПрокуратурата чака МВР и ДАНС, за да се задейства срещу пропутинските „тролове“
Следваща статияРусия обявява временно спиране на огъня и отваря хуманитарни коридори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук