Начало НОВИНИ САЩ отказа да приеме изтребители МиГ-29 от Полша

САЩ отказа да приеме изтребители МиГ-29 от Полша

0

Полша, член на НАТО, във вторник предложи да прехвърли своите произведени в Русия изтребители МиГ-29 в американска военна база в Германия, за да бъдат те на разположение на САЩ.

Предложението дойде в отговор на призивите на украинския президент Володимир Зеленский западните страни да осигурят самолети на страната му. Външният министър на Полша дори призова други страни членки, които също имат руски изтребители, да отправят подобна оферта.

САЩ обаче отхвърлиха това предложение. Според Пентагона перспективата бойни самолети от територия на НАТО да влязат във военната зона над Украйна „будят сериозни притеснения“ в целия Алианс.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби коментира, че за Щатите предложението на Полша не е разумно.

Според източници на „Ройтерс“ предложението не е било обсъждано предварително със САЩ и е дошло като изненада за американцинте.

Украинският президент Володимир Зеленский от началото на войната призовава за въвеждане на зона, забранена на полети над Украйна, или западните държави да му осигурят самолети, но до момента нито едно от двете не се е случило.

От НАТО вече отказаха да въведат зона, забранена за полети, тъй като Алиансът не иска да влиза в директен конфликт с Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече отхвърли и възможността американски войски да бъдат изпратени в Украйна, а от Пентагона допълниха, че този отказ важи както за изпращане на войници, така и за самолети на въздушни мисии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук