Начало НОВИНИ Бившият горски шеф Дунчев наглее срещу БСП, забравяйки собствената си проверка от...

Бившият горски шеф Дунчев наглее срещу БСП, забравяйки собствената си проверка от КПКОНПИ

0

Бившият горски шеф, който спираше дървената мафия чрез приказки от телевизора, отправи обвинения към коалиционните партньори, забравяйки кариерното си минало

Депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев вчера отправи яростна атака към БСП и земеделския министър Иван Иванов, който е от квотата на левицата, обвинявайки, че покровителстват схеми и извършват скандални назначения в горските стопанства, пише BIG5.

„В управлението на горите има скандални политически схеми. С опазването на горите се занимавам от 15 години. Всички проблеми произтичат от политическото управление на горите – министерства и агенции. Проблемът трябва да се реши на най-високо ниво“, заяви Дунчев пред bTV.

Той отправи тежки обвинения към коалиционните партньори БСП и министъра на земеделието от квотата на социалистите Иван Иванов: „Мога да разкажа за не един абсурден проблем. От ПП вече сме задали няколко въпроса към министъра на земеделието относно назначенията в горските стопанства, но той мълчи, не отговаря и крие информацията. В Североизточното държавно горско стопанство е назначен бивш общински съветник от БСП, който е осъждан. В останалите стопанства се назначават общински съветници и симпатизанти на БСП, които нямат нищо общо с горите. Връщат се и кадри на ГЕРБ, които бяха уволнени по времето на служебните правителства на Румен Радев след наши разследвания. Най-големият проблем е, че в момента се махат най-ценните кадри в горските стопанства и се назначават кадри, които нямат нищо общо с горите“, обяви Дунчев.

„Ние от ПП вече сме изготвили законопроект, с който да се спрат политическите назначения в горския сектор. Съвсем скоро ще покажем още скандални разкрития. В коалиционното споразумение е залегнало, че всички назначения трябва да се случат с конкурс. Това при горите липсва. Там министърът крие всичко. Това е недопустимо. Тези неща трябва да се спрат. Не може горите да се управляват политически и да се използват за печелене на избори, схеми и прикриване на кражби“, разпалено обяснява Дунчев.

Защо, обаче, бившият шеф на Агенцията по горите е толкова засегнат от кадровите промени в Агенцията, че да обвинява в корупционни схеми коалиционните си партньори, с което пък вменява на обществеността, че правителството е нестабилно и то по време на война?

А може би трябва да се върнем няколко месеца назад, докато самият Дунчев оглавяваше този сектор и то без особен резултат. Сайтът BIG5 е писал за безчинствата на дървената мафия в Тетевенския Балкан, платформата за сигнали на Агенцията по горите беше запълнена по времето на управлението на Дунчев, но неговите мерки като началник се заключаваха в това да излезе да говори разпалено в някоя телевизия, докато дървената мафия си вършееше на воля из горите.

И още нещо, което бързо управляващите покриха информационно, а Дунчев явно удобно е забравил. Както писа медията ни преди месец, Александър Дунчев е подал невярна декларация при встъпването си в длъжност като шеф на Агенцията по горите, а сега като депутат от ПП, се прави на стожер на промяната, обвинявайки партньорите в коалицията, забравяйки, че самият той е бил в конфликт на интереси.

Припомняме, че сайтът медията разкри чрез свои източници сигнал за Александър Дунчев до КПКОНПИ, който визира явен конфликт на интереси. Припомняме, че настоящият депутат от „Продължаваме промяната“ бе назначен от служебното правителство за изпълнителен директор на ИА по горите на 19 май 2021 г. Тогава, в качеството си на заемащ висша публична длъжност, Дунчев е следвало на подаде в едномесечен срок декларация, съгласно чл. 36 от ЗПКОНПИ.

Ден след назначаването си Александър Дунчев подава декларацията, като заявява, че не заема друга длъжност, която съгласно Конституцията или със закон е несъвместима със заеманата длъжност, както и че не извършва дейности, които да са в конфликт на интереси. Към тази дата обаче, за  Александър Дунчев е налице несъвместимост според законовата уредба, тъй като Дунчев е и член на управителния орган на Сдружение „Асоциация на парковете в България“, се посочва в сигнала до КПКОНПИ.

Видно от справка в Търговския регистър, Александър Дунчев е член на УС на юридическо лице, което при това попада под контрола на оглавената от него агенция. И друго важно – това се явява законова пречка Дунчев да заема висша публична длъжност.

В сигнала до КПКОНПИ се уточнява, че предметът на дейност на Сдружение „Асоциация на парковете в България“ е подпомагане генерирането на доходи в парковете и околопарковите територии. Това сдружение осъществява съвместна дейност с ИАГ. Т.е. Дунчев като като шеф на ИАГ си „сътрудничи“ с Дунчев като член на УС на Сдружението.

И още факти от сигнала до КПКОНПИ: Налице е конфликт на интереси на Александър Дунчев при издаването на Указания за издаване на заповед  за забрана за достъп до горски територии на основание чл. 69а, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча и чл. 146 от Закона за горите.

Предишна статияВеселин Марешки е осъден на 4 г. затвор на втора инстанция
Следваща статияВратата на ЕС за Украйна е отворена, но бърза писта за членство няма да има

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук