Начало НОВИНИ Испания не изключва да изпрати още оръжия в Украйна заради „лудостта“ на...

Испания не изключва да изпрати още оръжия в Украйна заради „лудостта“ на Владимир Путин

0

Испания не изключва изпращането на повече оръжия в Украйна поради „лудостта“ на руския президент Владимир Путин и непредвидимата продължителност на войната, нито пък изключва увеличаването на присъствието на испански войски на източния фланг на НАТО, но всичко ще зависи от това как ще се развие ситуацията.

Това, което Испания и НАТО няма да направят, е да изпратят войски в Украйна, защото тази държава не е част от Атлантическия алианс, въпреки че „не са я изоставили и няма да я изоставят“, както се демонстрира с безпрецедентните икономически санкции срещу Русия и доставката на военни материали в нахлулата страна, според министъра на отбраната Маргарита Роблес.

Пред съответната комисия на Конгреса, за да обясни, наред с други неща, действията на Испания във връзка с тази война, Роблес посочи, че по принцип не се планира да се надхвърли сегашното разполагане на испански войници на източния фланг на НАТО, но предупреди, че ситуацията в Украйна се „променя“ , така че понякога трябва да се вземат решения „от ден за ден“.

И поради тази причина Роблес поиска от групите вот на доверие към правителството, което действа координирано, в съответствие и в единство с НАТО и Европейския съюз и при „най-стриктно спазване на международен ред”, доверие, което парламентарните групи като цяло дадоха.

По време на явяването си пред комисията Роблес осъди „непоносимото“ нарушение на международното право от Путин, който следва стратегия за налагане и завладяване в Украйна, в която диалогът и дипломацията са били безполезни.

„Всички членове на ЕС и НАТО са обединени с главни букви, без никаква пукнатина“. Роблес припомни, че Испания е изпратила първа пратка оръжия, а по отношение на втора пратка увери следното: „В рамките на нашата наличност, с материалите, с които разполагаме, ще допринесем с каквото можем да помогнем в тази героична защита на украинците“.

„Непредвидимо е да се знае колко дълго ще продължи конфликтът. Ще видим колко дълго Путин е готов да продължи това безумие, без да забравя, че има ядрени оръжия“, подчерта министърът.

Предишна статияРадев: Убеден съм, че ще направим каквото е необходимо като държава и като народ, за да предложим добри условия за живот на децата от Украйна и техните родители
Следваща статияЗеленски смята бомбардировките над педиатричната болница в Мариупол за „последното доказателство за геноцида“, извършен срещу Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук