Начало НОВИНИ Защо САЩ отхвърлиха предложението на Полша да изпрати свои бойни самолети в...

Защо САЩ отхвърлиха предложението на Полша да изпрати свои бойни самолети в Украйна?

0

Украйна многократно призоваваше западните си съюзници за изтребители, за да се противопоставят на доминацията на руските военновъздушни сили. В този контекст Полша предложи миналия вторник да разположи своя флот от МИГ-29 и да го предостави на Съединените щати, така че те да могат да го доставят в Киев. Отговорът обаче беше отрицателен. 

„Преди тринадесет дни чухме обещания; от тринадесет дни ни казват, че ще ни помогнат във въздуха, че ще има самолети“, протестира украинският президент Владимир Зеленски миналия вторник в парламента на Обединеното кралство.

Той също така призова други членове на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), които имат подобни самолети, като България и Словакия, да направят същото. В замяна той поиска от Белия дом да замени съветските изтребители в полския флот с американско производство.

Вашингтон обаче смята, че тази мярка в момента не е добра стратегия. Полската инициатива „повдига сериозни опасения за целия алианс на НАТО“, каза прессекретарят на Пентагона Джон Кърби.

„Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той представлява, но не вярваме, че предложението на Полша е устойчиво“, обясни висшият служител.

Освен това той заяви, че няма „съществена обосновка“ за извършване на операцията.

От своя страна вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис ще разгледа този въпрос с полските власти като част от дневния ред на посещението си в Полша и Румъния, започващо този четвъртък.

Администрацията на президента Джо Байдън иска да попречи на НАТО да бъде потопен в пряка конфронтация с Кремъл

Москва тази седмица издаде предупреждение към страните, които възнамеряват да предложат летища на Украйна за атаки срещу Русия. Ако бъде извършено това, руското правителство ще счита, че е влязло във войната .

Съгласно полското предложение МИГ-29 ще излетят от база на САЩ-НАТО в Германия, за да се бият с Русия във въздушното пространство на Украйна.

Руският президент Владимир Путин би могъл да счита това за войнствен акт от страна на страните членки на алианса и в крайна сметка ще има претекст да разпространи опасно войната към други съседни страни.

В момента най-големият страх на Запада е, че офанзивата на Путин ще се разпространи в Западна Европа и това ще се превърне в ядрена война.

Друга причина САЩ да аргументират отхвърлянето на полската инициатива е, че това е „изненадващ ход на поляците“.

„По-рано не сме били консултирани относно намерението им да ни дадат тези самолети“, каза заместник-секретарят на Държавния департамент Виктория Нуланд.

Откакто започна руската инвазия на украинска земя, Полша е изпратила оръжия в Украйна, но досега отказва да доставя бойци директно, за да не бъдат въвлечени във войната. 

Междувременно Германия също се разграничи от проекта, заявявайки, че прехвърлянето на полски изтребители в Украйна „в момента не е на масата“.

И накрая, сред съюзниците има загриженост, че Украйна, подложена на постоянни руски атаки, изчерпва оперативните летища на собствена територия, което би поставило под въпрос жизнеспособността на предложението.

Предишна статияОт БСП и ИТН открито атакуваха Асен Василев на изслушване в НС
Следваща статияРусия и Украйна са готови да работят заедно за гарантиране на ядрена безопасност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук