Начало НОВИНИ Батальон Азов, опасната неонацистка паравоенна групировка, защитаваща Украйна

Батальон Азов, опасната неонацистка паравоенна групировка, защитаваща Украйна

0

Една от организациите, участващи в отбраната на Украйна след руските атаки, е батальон Азов, паравоенна групировка, интегрирана в украинската армия.

Този полк, сформиран през 2014 г. от местни и чуждестранни доброволци, за да се бие заедно с редовната армия срещу проруските сепаратисти в източната част на страната, е известен със своята ожесточена битка.

Официално интегриран оттогава в украинските правителствени сили, той е обвинен от неправителствени организации и западни експерти в сериозни злоупотреби, произволни арести, съкратени екзекуции и изтезания, както и в наличието на неонацистки бойци в редиците си.

„Батальона „Азов“, паравоенно подразделение на Националната гвардия на Украйна, според ФБР е свързано с неонацистката идеология“, се казва в доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ.

Тази организация предизвиква силни противоречия: от една страна, ролята им в съпротивата им е дала печата на спасители, а от друга, техният ултранационалистически и екстремистки дискурс предизвиква критики в общественото мнение, което генерира аргументи за процес на „денацификация“, манипулиран от Путин, за да оправдае инвазията.

Седмици преди първата атака на Русия срещу Украйна, батальон „Азов“ обучаваше граждани на Киев на техники за самозащита и оцеляване под лозунга: „Вместо да се паникьосвате, подгответе се“.

В малки групи участниците, предимно млади хора, но и цели семейства се научиха как да държат и боравят с оръжие с помощта на дървени копия на автомат Калашников.

Те също получиха обучение за оказване на първа помощ и в разрушена сграда им беше показано как да се движат в сграда, превзета от врага.

По информация на АФП.

Предишна статияКонфликтът в Украйна: фронтът на войната се приближава до Полша и Западния фронт
Следваща статияНинова: Мислете разумно и не се поддавайте на манипулации

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук