Начало НОВИНИ Конфликтът в Украйна: фронтът на войната се приближава до Полша и Западния...

Конфликтът в Украйна: фронтът на войната се приближава до Полша и Западния фронт

0

Руската армия разшири бомбардировките си още на запад от Украйна, считана за най-безопасната зона в страната, тъй като е далеч от фронта, докато броят на бежанците, опитващи се да напуснат страната, не спира да се увеличава 17 дни след руската офанзива.

Сутринта на този петък Луцк, в северозападната част на страната и близо до границата с Полша, и Ивано-Франковск, на около 250 километра по-на юг и близо до Молдова, претърпяха бомбардировки за първи път, каза Мияило Подоляк, съветник на ръководител на кабинета на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Сирени прозвучаха в целия регион, включително град Лвов, транзитен пункт за украинци, които искат да избягат в Полша, страната, която е домакин на огромното мнозинство от бежанците.

Кметът на Луцк Игор Полищук призова жителите да се втурнат към убежищата, след като чуха първите експлозии в града, разположен на около 90 километра източно от полската граница. 

„Четири ракети бяха изстреляни по военното летище в Луцк от бомбардировач на руската армия. За съжаление има човешки загуби. В момента двама войници са загинали, а шестима са ранени с различна тежест. Отломките се отстраняват“, каза началникът на Волинската областна военна администрация Юрий Похуляйко.

Какво още, имаше три други въздушни удара в Днепър, в южната централна част на страната, според украинската мрежа ICTV, която добави, че снарядите са паднали близо до детска градина.

СЗО досега е потвърдила атаки срещу 26 здравни заведения в Украйна през двете седмици на войната. Коментирайки тези атаки, Службата на ООН по правата на човека посочи, че те са „шокиращи действия“, които, ако се докаже, че са били извършени безразборно, могат да се считат за военни престъпления.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че войната в Украйна е причинила бягството на повече от 2,5 милиона бежанци, което се счита за най-бързо напредващото изгнание от края на Втората световна война през 1945 г.

Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се справи с това, което тя нарече „биологични военни действия на Съединените щати на територията на Украйна“.

Руското правителство увери, че неговата армия е открила в Украйна доказателства за „спешно премахване“ на следи, нещо, което сочи за съществуването на предполагаема биологично-военна програма, разработена в Украйна и финансирана, според Москва, от Съединените щати.

САЩ и страните от Европейския съюз отхвърлиха обвиненията.

Предишна статияВІLLА cпиpa oт пpoдaжбa вcичĸи pycĸи пpoдyĸти у нас
Следваща статияБатальон Азов, опасната неонацистка паравоенна групировка, защитаваща Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук