Начало НОВИНИ Путин заплашва да експроприира компании, напуснали Русия след нахлуването в Украйна

Путин заплашва да експроприира компании, напуснали Русия след нахлуването в Украйна

0

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че Москва може да управлява активите на чуждестранни компании, които прекратяват дейността си в Русия или напускат страната в отговор на инвазията в Украйна.

„Няма да се затваряме пред никого, ние сме отворени за работа с всички наши чуждестранни партньори, които желаят. Правата на чуждестранните инвеститори и колеги, които остават в Русия и работят в Русия, трябва да бъдат надеждно защитени“, каза руският президент на среща с членове на правителството, съобщават руски агенции.

„Моля правителството да не изпуска това от поглед, преди тези, които ще затварят своите производствени предприятия, тук трябва да действаме решително… Така, както предложи председателят на правителството, ще се наложи въвеждане на външно управление и след това прехвърляне на тези фирми на желаещите да работят. Има достатъчно правни инструменти, пазарни инструменти”, добави той.

„Всяко незаконно решение на Русия да изземе активите на тези компании в крайна сметка ще доведе до още по-голяма икономическа болка за Русия. Това ще подчертае ясното послание към световната бизнес общност, че Русия не е безопасно място за инвестиране и правене на бизнес”; това подчерта говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Освен това той добави, че подобни мерки „може също да предизвикат съдебни действия от компании, чиито имоти са запорирани“.

„Ние подкрепяме американски компании, които вземат трудни решения за бъдещето на операциите си на руска земя“, каза говорителката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук