Начало БЪЛГАРИЯ Министърът на енергетиката не очаква поскъпване на тока след мораториума

Министърът на енергетиката не очаква поскъпване на тока след мораториума

0

Държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на природен газ, защото у нас неговата цена е по-ниска, отколкото в останалите европейски страни. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по бТВ.

Той обясни, че България е единствената държава в ЕС, която управлява собствено газово хранилище. Според него това дава основание за достатъчно конкурентна цена на газа за българския бизнес.

На въпрос колко България може да издържи, ако спрат доставките на природен газ от Русия, Николов припомни, че консумацията на природен газ у нас не е толкова висока и производството на електроенергия не зависи от газа.

По отношение на природния газ министърът на енергетиката каза, че поддържаме добри отношения с Азербайджан, говорим с всички възможни партньори за доставката на втечнен природен газ, за целта има и достатъчно свободни капацитети на терминалите за ВПГ в Гърция и Турция.

Министър Николов заяви, че преговори с „Газпром“ за нов договор ще започнат през втората половина на тази година, но това може да стане само ако няма война.

Не очаквам да се променят сметките за ток за битовите потребители, когато падне мораториумът върху цените. „По-скоро цената на тока няма да скочи след падането на мораториума“, каза Николов.

Предишна статияКорнелия Нинова: Обмисляме забрана за износа на зърно и олио
Следваща статияРусия обявява „елиминирането на 180 чуждестранни наемници“ чрез атака на украинска база

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук