Начало НОВИНИ Русия обявява „елиминирането на 180 чуждестранни наемници“ чрез атака на украинска база

Русия обявява „елиминирането на 180 чуждестранни наемници“ чрез атака на украинска база

0

Руското министерство на отбраната потвърди тази събота атаката си срещу военната база Яровив в Западна Украйна, където те биха били „елиминирани“, според военния говорител генерал Игор Конашенков, „180 чуждестранни наемници и голяма пратка оръжия“. 

„Сутринта на 13 март високоточно далекобойно оръжие атакува учебните центрове на украинските въоръжени сили в град Старичи и военния тренировъчен лагер Яровов“, каза той на пресконференция, събрана от агенция ТАСС.

В отговор говорителят на украинското министерство на отбраната Маркиян Лубкивски увери CNN, че тази информация е „чиста руска пропаганда“.  „Това е чиста руска пропаганда”, каза той, като посочи, че сред загиналите няма потвърдени чужденци.

Базата се намира в област Лвов, в западната част на страната и само на 20 километра от полската граница. Град Лвов – където някои западни страни преместиха посолствата си в дните преди руската инвазия на 24 февруари – не е достигнат, въпреки че между съобщенията до населението да потърси убежище са прозвучали въздушни аларми.

По това време в базата са участвали чуждестранни военни инструктори, потвърдено от украинските власти. Пентагонът посочи тази неделя, че нито един американски гражданин не е пострадал при тази бомба.

Във всеки случай днешната атака е първата, която се извършва в региона от началото на войната, която досега се ограничаваше основно до източната част на страната с малки изключения.

От своя страна руският говорител описа това, което е известно още като базата на т. нар. Международен център за операции за мир и сигурност, като място за „координация на чуждестранни наемници, преди да бъдат изпратени в районите на военни действия срещу руски военни личен състав, както и база за съхранение на оръжия и военна техника от чужди държави”.

В резултат на нападението, „до 180 чуждестранни наемници и голяма партида чужди оръжия бяха неутрализирани“, според Конашенков.

От своя страна пресслужбата на Лвовската областна военна администрация обяви най-малко 35 загинали, включително цивилни, в резултат на бомбардировките, към които трябва да се добавят още 134 ранени в различна степен, всички хоспитализирани.

Ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки потвърди, че Русия е изстреляла най-малко 30 ракети срещу центъра, от които осем са поразили съоръженията на пресконференция, отразена от местната медия „Лвовски портал“.

Козицки идентифицира снарядите като ракети със среден и голям обсег, изстреляни от руската база в Саратов, на 1500 километра, според системата за противовъздушна отбрана на Украйна, която успя да отблъсне някои от тях.

Предишна статияМинистърът на енергетиката не очаква поскъпване на тока след мораториума
Следваща статияСАЩ заплашват Китай с „абсолютни“ последици, ако подкрепи Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук