Начало НОВИНИ САЩ заплашват Китай с „абсолютни“ последици, ако подкрепи Русия

САЩ заплашват Китай с „абсолютни“ последици, ако подкрепи Русия

0

Американските власти информираха Пекин, че Вашингтон може да наложи санкции срещу Китай, ако реши да подкрепи Москва, за да компенсира загубите, причинени от западното вето, каза в неделя Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ.

„Ние наблюдаваме отблизо степента, в която Китай действително предоставя материална и икономическа подкрепа на Русия. Казахме на Пекин, че няма да толерираме или да позволим на никоя страна да се опита да компенсира Русия за нейните икономически загуби“, каза Съливан в интервю за CNN, добавяйки, че това ще има вредни последици за азиатската страна.

Служителят отказа да отговори на въпроса дали САЩ са готови да наложат ограничения на Пекин, в случай че властите му се опитат да помогнат на Москва.

Съединените щати, Европейският съюз и други страни наложиха санкции и експортен контрол на Русия през последните седмици в отговор на специалната военна операция на Москва в Украйна, която започна на 24 февруари.

Китай получи критики от администрацията на Джо Байдън за това, че не се присъедини към санкциите срещу Русия, както и за това, че се въздържа от осъждане на действията на Москва в Съвета за сигурност на ООН (Организацията на Обединените Нации).

Днес, 14 март, Съливан ще се срещне в Рим с Ян Джиечи, член на Политическото бюро на ЦК на Комунистическата партия на Китай, отговарящ за външната политика на Китай, за да обсъди ситуацията около Украйна и двустранните отношения.

„И двете страни ще обсъдят продължаващите усилия за управление на конкуренцията между нашите две страни и въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху регионалната и глобалната сигурност“, се казва в изявление на Белия дом.

Беше съобщено също, че американският служител планира да обсъди с Луиджи Матиоло, дипломатически съветник на италианския премиер Марио Драги, отговора на Вашингтон на украинската криза.

Предишна статияРусия обявява „елиминирането на 180 чуждестранни наемници“ чрез атака на украинска база
Следваща статияВойната между Русия и Украйна: Обстрелът на цивилни райони води украинските градове до „хуманитарна катастрофа“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук