Начало НОВИНИ Войната между Русия и Украйна: Обстрелът на цивилни райони води украинските градове...

Войната между Русия и Украйна: Обстрелът на цивилни райони води украинските градове до „хуманитарна катастрофа“

0

Руските сили затегнаха обсадата на Киев в събота, 12 март, и обстрелваха цивилни райони на други украински градове, като Николаев и Мариупол, в отчаяна хуманитарна ситуация след почти две седмици обсада.

Руски обстрел също разкъса летище Василков, на около 40 км южно от Киев, където се запали склад за гориво, каза кметът на града.

Северозападните предградия на столицата, като Ирпин и Буша, са под руски бомби от дни, докато бронята на Москва напредва по североизточната ос.

В Мариупол, стратегическо пристанище на Азовско море, обсадата, създадена преди дванадесет дни, отряза жителите му от останалия свят и ги лиши от вода, газ и електричество.

Това е „почти отчаяна“ ситуация, предупреди „Лекари без граници“ (MSF), два дни след като представител на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че се бият заради храна.

„Руските войски не допуснаха нашата помощ в града“, каза украинският президент Владимир Зеленски, обещавайки да опита отново да изпрати доставки.

„Обсаденият Мариупол в момента е най-тежката хуманитарна катастрофа на планетата. 1582 цивилни, убити за дванадесет дни, погребани в масови гробове като този“, каза главният дипломат на Украйна Дмитро Кулеба в туит, придружен от снимка на ров с трупове.

По оценки на областната администрация повече от1200 души са загинали от началото на обсадата, но цифрата не отчита телата, които биха могли да бъдат открити сред развалините на разрушените сгради.

Опитите за създаване на хуманитарни коридори, които да позволят на цивилните да напуснат, се провалиха няколко пъти. Двете страни се обвиняват взаимно за този провал.

„Европейският съюз трябва да направи повече. Той трябва да направи повече за нас, за Украйна“.Това каза той във видео, публикувано в Telegram. „Решенията на политиците трябва да съвпадат с настроенията на техния народ“, каза Зеленски.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС миналия четвъртък изключиха бързото присъединяване на Украйна към блока, но оставиха отворена вратата за по-тесни връзки.

Киев подаде искането си за присъединяване с надеждата да може бързо да се присъедини към блока. Холандският премиер Марк Рюте подчерта, че „няма бърза процедура“ за присъединяване, но ЕС иска да работи интензивно с Украйна.

В същото видео Зеленски атакува Русия в петък заради идеята да посрещне доброволци сирийски бойци, които искат да се присъединят към фронта срещу украинците.

По информация на АФП.

Предишна статияСАЩ заплашват Китай с „абсолютни“ последици, ако подкрепи Русия
Следваща статияМного или малко от архивите за схемите на Белев и Дунчев с горите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук