Начало БЪЛГАРИЯ Европейската комисия не пусна плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия не пусна плана за възстановяване и устойчивост

0

Европейската комисия не разреши старта на Националния план за възстановяване и устойчивост. Вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев неотдавна информира обществото, че очаква на 15 март страната ни да получи техническо одобрение, но България е договорила с Брюксел нова отсрочка за одобряване на документа – до 15 април. Това стана ясно на редовния брифинг на комисията.

 Това е четвъртата поред едномесечна отсрочка, която Европейската комисия дава за одобрение на плана по искане на българските власти, след като новото правителство реши да включи по-сериозни промени в документа.

В плана се наредиха корекции заради липсата на ясни и конкретни ангажименти в областта на нисковъгледордна икономика и стратегическото решение на правителството да се откаже от изграждането на парогазова централа в комплекса „Марица Изток“. Кабинетът твърди, че е лоша идея България да замества мощности с ресурс, при който е зависима в доставките.

Проектът за парогазова централа бе заменен от друг, но също спорен – за балансиране на енергийната система чрез закупуване на батерии, които да поемат излишъците при производството на електроенергия и да могат да ги съхраняват за периоди, в които има недостиг или пазарът е по-изгоден за реализация.

Правителството прие строги промени и в други раздели на плана като транспорта.

Премиерът Кирил Петков засегна темата за приемането на плана на среща с бизнеса, като изрази уверение, че в следващите няколко седмици председателят на ЕК ще пристигне в България за подписването на плана. Тази ситуация с липсващ одобрен план за възстановяване поставя България в неудобно положение, предвид наближаващите срокове за отчитане на изпълнението.

По регламент държавите членки следва да отчитат изпълнението на плановете два пъти годишно – до 30 април и до 15 октомври, като освен конкретни резултати следва да се докладва и изпълнението на 14 общи за целия съюз показатели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук