Начало БЪЛГАРИЯ Организирани акции ли са повишените цени на олиото?

Организирани акции ли са повишените цени на олиото?

0

Олиото у нас вече е с нови цени. Наблюдавахме цени около 7 лв. на литър олио. Някои търговци правят отстъпки от цената при покупката на цял стек. Тези дни станахме свидетели на изобилие от снимки в социалните мрежи, които показват с колко се е повишила цената. Множество видеа с опашки от хора, които се редят, за да закупят олио на цена между 3 и 4 лв., се публикуваха във Фейсбук. 

Междувременно кабинетът започва масирани проверки за това, има ли спекула с цената на олиото.

„Редят се на опашки за олио по 3 лв. Това не са рекордни цени. Олиото е между 3-4 лв. в магазините. Само в някои вериги се вдигнаха цените“. Това обяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев пред Мария Цънцарова по БТВ в предаването „Защо, господин министър?“. 

Тази реалност е шокираща за всички потребители, които са влизали в хранителен магазин през последните седмици.

Василев потвърди, че в някои вериги е имало цени на олиото по 7 лв. литъра през изминалата седмица и сподели, че „това са организирани акции с цел манипулация на пазара и всяване на паника“. 

На въпрос от кой всъщност са организирани акциите, Василев отговори, че за момента не е предоставена информация, но трябва да излезе наскоро. „Имаме си комисия за защита на конкуренцията, чиято задача е точно тази“, добави вицепремиерът. 

„Имаме слънчоглед а четири години“, допълни Василев. 

От своя страна, вицепремиерът и министър на иконмиката и индустрията Корнелия Нинова, определни нарастването на цените на олиото като “ изкуствено създадено напрежение“. Тук отново се намества въпросът – от кого? 

„Търговията се подчинява на няколко правила: предлагане, търсене и цена. В България има достатъчно слънчогледово олио за тази и следващата година. Когато има повишено търсене, се покачва и цената.“ Това коментира Нинова в предаването „Денят започва Георги Любенов“ по БНТ на 13.03.2022 г.

Източник: БТВ и БНТ. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук