Начало БЪЛГАРИЯ Организирани акции ли са повишените цени на олиото?

Организирани акции ли са повишените цени на олиото?

0

Олиото у нас вече е с нови цени. Наблюдавахме цени около 7 лв. на литър олио. Някои търговци правят отстъпки от цената при покупката на цял стек. Тези дни станахме свидетели на изобилие от снимки в социалните мрежи, които показват с колко се е повишила цената. Множество видеа с опашки от хора, които се редят, за да закупят олио на цена между 3 и 4 лв., се публикуваха във Фейсбук. 

Междувременно кабинетът започва масирани проверки за това, има ли спекула с цената на олиото.

„Редят се на опашки за олио по 3 лв. Това не са рекордни цени. Олиото е между 3-4 лв. в магазините. Само в някои вериги се вдигнаха цените“. Това обяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев пред Мария Цънцарова по БТВ в предаването „Защо, господин министър?“. 

Тази реалност е шокираща за всички потребители, които са влизали в хранителен магазин през последните седмици.

Василев потвърди, че в някои вериги е имало цени на олиото по 7 лв. литъра през изминалата седмица и сподели, че „това са организирани акции с цел манипулация на пазара и всяване на паника“. 

На въпрос от кой всъщност са организирани акциите, Василев отговори, че за момента не е предоставена информация, но трябва да излезе наскоро. „Имаме си комисия за защита на конкуренцията, чиято задача е точно тази“, добави вицепремиерът. 

„Имаме слънчоглед а четири години“, допълни Василев. 

От своя страна, вицепремиерът и министър на иконмиката и индустрията Корнелия Нинова, определни нарастването на цените на олиото като “ изкуствено създадено напрежение“. Тук отново се намества въпросът – от кого? 

„Търговията се подчинява на няколко правила: предлагане, търсене и цена. В България има достатъчно слънчогледово олио за тази и следващата година. Когато има повишено търсене, се покачва и цената.“ Това коментира Нинова в предаването „Денят започва Георги Любенов“ по БНТ на 13.03.2022 г.

Източник: БТВ и БНТ. 

Предишна статияИЗВЪНРЕДНО: България пое нов дълг от половин милиард лева
Следваща статияХидравлична война, тактиката на Украйна за спиране на настъплението на руски танкове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук