Начало НОВИНИ Unicef: Всяка секунда украинско дете става бежанец

Unicef: Всяка секунда украинско дете става бежанец

0

Заради въоръжения конфликт между Русия и Украйна всяка секунда украинско дете става бежанец. От общо 2,9 милиона души, които трябваше да бягат от войната, започнала след руската инвазия, повече от 1,4 милиона са непълнолетни. Според говорителя на УНИЦЕФ Джеймс Елдър, много от тях дори са напуснали страната без роднини, които да осигурят грижите им.

Елдър също така предупреди за възможността престъпни организации, посветени на трафика на хора , да се възползват от тази ситуация и уязвимостта на децата.

Организацията за закрила на детето „Save the children“ призова международната общност да даде приоритет на защитата на около 100 000 деца, живеещи в сиропиталища и други държавни институции в Украйна. Хуманитарната организация посочи чрез изявление, изпратено до правителства и международни организации, че е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване на това, тези непълнолетни да бъдат „постоянно отделяни от семействата си“ или да бъдат жертви на „злоупотреба, експлоатация, трафик и изоставяне“. 

Това действие включва „гарантиране, че децата без лица, които се грижат за тях, имат достъп до безопасен транспорт и жилище, качествени здравни грижи, закрила и психосоциална подкрепа“, казва Save the children.

Освен това в текста се добавя, че за да се даде възможност за събиране на семейството, „от съществено значение е компетентните органи и роднините на тези деца да участват съвместно в тяхното преместване и последващо местоположение“. Посочено е също, че Украйна има едно от най-високите нива на институционални грижи в Европа, като почти 1,3% от всички непълнолетни са настанени в някакъв тип институционални заведения.

Предишна статияРусия предупреждава, че „няма да има милост“ за „наемниците“, които защитават Украйна
Следваща статияЕвропейската комисия не пусна плана за възстановяване и устойчивост

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук