Начало БЪЛГАРИЯ Иван Демерджиев: Борбата с корупцията през прокуратурата изглежда обречена

Иван Демерджиев: Борбата с корупцията през прокуратурата изглежда обречена

0

Борбата с корупцията по високите етажи към ден днешен през българската прокуратура изглежда обречена, тъй като тя не желае да участва в тази борба, коментира бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев пред БНР.

„Нотификацията, която направихме в МВР и Агенция „Митници“ имаше две цели – не само да се отпуши, образно казано, подаването на сигнали, и да се махне филтърът, какъвто беше наложен от страна на Върховната касационна прокуратура. Важно беше да има и директна възможност европейският главен прокурор да работи с българските разследващи органи, без това да преминава опосредствано през българската прокуратура“, каза Демерджиев.

„Сега, ако Министерският съвет стане контактна точка, очевидно ще може да подпомогне само първата от тези две цели – да се разшири възможността да се подават и препращат сигнали към Европейската главна прокуратура.“

Обръщането към такива канали е плод на невъзможността в момента да се работи с българската прокуратура, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.

Иван Демерджиев изтъкна, че се е надявал на „по-бързо темпо“ в действията на новото правителство към съдебната реформа.

С поредното разглеждане на промените в Закона за съдебната власт може да се даде ясен сигнал, че се върви в посока „да се скъса със статуквото“ и че правителството и парламентът желаят да прекратят „всички тези порочни практики, които свързвахме със специализираната прокуратура и съд и които станаха символ на репресии, облечени в полулегални форми“.

Иван Демерджиев припомни как при закриването на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор са се чертаели „огромни апокалипсиси“, а после е станало „печално ясно“, че борбата на главния прокурор е за активите на Бюрото, които все още не са предадени на Министерството на правосъдието. Сега Демерджиев очаква „подобни изказвания“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук