Начало НОВИНИ Лаура Кьовеши е в България: Ще обсъди днес корупцията с Петков, Рашков...

Лаура Кьовеши е в България: Ще обсъди днес корупцията с Петков, Рашков и Гешев

0

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е в България днес по покана на министър-председателя Кирил Петков. Освен срещата с него, Кьовеши ще се види и с министрите на правосъдието и на вътрешните работи Надежда Йорданова и Бойко Рашков, казаха за „Сега“ от кабинета й. В програмата й има и разговор с главния прокурор Иван Гешев, както и срещи с екипа на европрокуратурата в София.

След срещата на Кьовеши с Петков се очакват и изявления пред медиите. Първоначално това трябваше да стане преди обяд, но след това бе отложено за неопределен по-късен час днес заради отложен полет на Кьовеши. „Двамата ще обсъдят приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа, както и взаимодействието между двете институции“, съобщи правителственият пресцентър вчера.

Това е второто посещение на европейския главен прокурор в страната. Кьовеши беше тук и през лятото на м.г. София беше първата й спирка след старта на работата на европейската прокуратура на 1 юни. Тогава тя имаше срещи с Гешев и служебния правосъден министър Янаки Стоилов. 

След това се разбра, че според Кьовеши прокуратурата й праща само дребни случаи от България. Агенция „Митници“ и МВР също получиха правото да сезират европрокураурата с дела, без да разчитат на посредничеството на прокуратурата. Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, обяви наскоро и премиерът Петков.

Преди дни, когато анонсира новата визита на Кьовеши, Надежда Йорданова обясни, че „разговорите за това как най-добре да се противодейства на високата корупция продължават. Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия КПКОНПИ да сезира пряко европейските прокурори“. Според споразумение, подписано от КПКОНПИ, докато още я оглавяваше Сотир Цацаров, 

Миналия декември, докато все още начело на КПКНОПИ бе Сотир Цацаров, институцията подписа споразумение с европейската прокуратурата, което, според съобщеното от Цацаров, ускорява процеса на сътрудничество и обмен на информация. КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура директно информация за установените корупционни престъпления, които засягат евросредства. „Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока“, се казва в споразумението.

Предишна статияУнгарският парламент избра Каталин Новак за президент на Унгария
Следваща статияЗакриването на специализирания съд отново влиза в правната комисия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук